Единствено и само органите на полицията могат да задържат лица,

...
Единствено и само органите на полицията могат да задържат лица,
Коментари Харесай

Прокуратурата: Изказването на Демерджиев не отговаря на истината

Единствено и единствено органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са направили закононарушение
Изявлението на министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по отношение на дейности на магистрати при Софийска градска прокуратура не дават отговор на истината, оповестяват от прокуратурата. По-рано служебният вицепремиер сподели, че наблюдаващият прокурор е отказал задържането за 24 часа на двама служители на реда, чиито дейности се проверяват.

Фактите по делото не кореспондират с плануваните условия в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), прибавят от държавното обвиняване.

Оттам пишат, че според закона, регламентиращ дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, само и единствено органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са направили закононарушение. Тези отговорности са отвън пълномощията на прокуратурата.

Член 64 алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс регламентира дейностите на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане единствено и само до 72 часа на обвинено лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да реши дали да вземе мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.

Към привличане на обещано лице в качеството на обвинен, според член 219 от Наказателно-процесуален кодекс, се пристъпва откакто се съберат задоволително доказателства за съпричастността му към осъществяване на закононарушение от общ темперамент. В случая такива не са били налице, защото формираното досъдебно произвеждане е в самото си начало ”, пишат в умозаключение от прокуратурата. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР