Единственият за момента документален филм, посветен на ковид пандемията в

...
Единственият за момента документален филм, посветен на ковид пандемията в
Коментари Харесай

Филмът за изпитанията в пандемията Една провинциална болница със специални прожекции на 7 април

Единственият за момента документален филм, отдаден на коронавирус пандемията в България - " Една провинциална болница ", ще има специфични прожекции в кината у нас на 7 април - Световния ден на здравето и професионален празник на медиците. От същия ден филмът може да бъде гледан в родните киносалони в идващите няколко седмици.

Световната премиера на " Една провинциална болница " на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева се състоя предишното лято по време на кинофестивала в Карлови Вари. Там филмът бе отличен с премия на Екуменическото жури, а българската премиера се състоя на 24 март в границите на София филм фест.



Екипът на " Една провинциална болница " по време на кино фестивала в Карлови Вари. Третият отляво надясно е режисьорът Илиян Метев, до него са доктор Евгени Попов, Даниел Кадифкин, режисьорът и оператор Иван Чертов, режисьорът и звукорежисьор Златина Тенева. Крайната вдясно е продуцентът Мартичка Божилова

По време на специфичните прожекции на 7 април медицински екипи ще са на среща за диалог с всеки, който пожелае намерено да поговори за метода, по който е претърпял пандемията и всичко, което тя донесе със себе си.

Част от средствата, събрани от продажбата на билети, ще се върне там, където стартира историята – в Кюстендил, в " Една провинциална болница ". И по-точно в Отделението по пулмология, преобразувано по това време в главно коронавирус поделение, за което ще бъде закупен нов електрокардиограф.



Главните герои в документалния филм - доктор Евгени Попов и Даниел Кадифкин в Карлови Вари

" Една провинциална болница “ е отдаден на всички, които минаха през борбата против короновируса - елементарни хора, лекари, медицински сестри, санитари. За страдание някои от тях не съумяха да се преборят. Болницата в Кюстендил е въплъщение действително на всичко, което се случи и в обществото, и в лечебните заведения. Този микросвят на провинциалната болница в действителност отразява цялата българска реалност по време на пандемията.



Д-р Попов избавя стотици човешки живота по време на пандемията

Макар че се чуват смешки из коридорите на лечебното заведение, гибелта е наоколо. Много пациенти живеят в непрекъснат боязън от това, че ще се влошат бързо и ще ги изпратят на „ горния етаж “ в интензивното поделение.

Постоянният поток от случаи с затруднения се следи и управлява от лекар Евгени Попов. Висок, доброжелателен и сърдечен, той посреща някои от пациентите с остроумна поговорка, други - с откъс от Кант и измежду тихия болничен смут обгръща всички с човешка топлина.



Даниел Кадифкин влиза в кюстендилската болница в доста тежко положение и прекарва там 47 дни. Оцелява по знамение и е признателен на Господ и на медиците за спасението си

С цялата си доброта и професионален опит доктор Попов и сътрудниците му самоотвержено се борят за всеки човешки живот, вършат всичко по силите си да спасят повече и повече тежко заболели, да ги насърчат да се борят, да им вдъхнат кураж и вяра, да не разрешат на пациентите сами да подпишат смъртната си присъда, защото някои от тях поради влошеното си здраве за малко губят разсъдъка си и желаят да изоставен болничното заведение, с цел да... си умрат у дома.

По знамение един от тях - млад мъж оцелява и въпреки в този момент да е пенсионер по болест, той благодари на Господ и на лекарите, които безусловно го върнаха от оня свят. Даниел Кадифкин е един от хората, които оцеляха по знамение и е и един от героите в документалния филм. Той прекарва в болничното заведение 47 дни, 30, от които в реанимацията, където е интубиран.



Санитарката Мая Филипова също самоотвержено се грижи за пациентите

Освен доктор Евгени Попов и Даниел Кадифкин във кино лентата вземат участие и  Евелина Арсова, Мая Филипова, Даниел Кадифкин, Емил Стоянов – Чемата, Емил Миланов, Пасионария Тевекелийска, Светлана Николова, Соня Стоименова, Роза Веселинова, Марияна Страшникова, Росица Велинова, Росица Кралева, Светлана Джонева, доктор Галина Таваличка, Соня Петрунова, Соня Тренева, Наталия Рударска, Наташа Йорданова, доктор Андон Арабаджиев, Елеонора Иванова, доктор Мария Христова – Коломанова, доктор Таня Нейкова, Антоанета Христова, Василка Якимова, Даниела Спасова, Димитринка Илиева, доктор Димитър Димитров, Евгения Изворска.



Тримата режисьори - Иван Чертов, Златина Тенева и Илиян Метев по време на премиерата на кино лентата в България в границите на София филм фест

Екипът на българо-германската копродукция прекарва повече от 70 дни в коронавирусното поделение, с цел да снима този филм. Операторът и сърежисьор Иван Чертов и другият режисьор Златина Тенева, която дава отговор и за звука, обличат защитното облекло и близо три месеца като се изключи че снимат, оказват помощ на лекарите и на пациентите в борбата с тежкото заболяване. Затова и болните и медиците към този момент одобряват кинотворците като част от хората с принос в борбата против ковид.



Златина Тенева и Иван Чертов снимат 80 дни в коронавирус отделението на болничното заведение в Кюстендил

„ Погледът към ситуацията в една елементарна българска болница е опит да насочим вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и посредством сниманите обстановки да документираме реакциите на хората при конфликта им с непознатата опасност “, споделят създателите на " Една провинциална болница ".



Екипът на кино лентата на фестивала в Карлови Вари

Докато Златина и Иван снимат на място, режисьорът Илиян Метев попада в локдаун в Англия, където живее. Тримата обаче непрестанно поддържат връзка. И са единни в креативния си метод - че би трябвало да бъде разкрита една особена позиция към казуса - и на работещите в болничното заведение, и на пациентите, само че по внимателен метод, тъй че да бъде накърнени ничии усеща.

Зрителят няма по какъв начин да остане безразличен към това, което ще види. То е и тъжно, и радостно и публиката не може да не изпита състрадание и даже любов към лекарите. Всеки фен евентуално ще прояви и особена благосклонност и към пациентите герои в документалния кино роман. 

Така да вземем за пример Пасионария – една от пациентките е извънредно пъстър персонаж и по думите на режисьора Илиян Метев тя вкарва доста топлина във кино лентата. Чрез нейните реакции публиката в действителност съумява да изпита какво е човек да е пациент в една провинциална болница. Пасионария с такава откровеност и любов поддържа връзка с доктор Попов, даже и в най-трудните за нея моменти. 



Премиерата на " Една провинциална болница " беше на София филм фест на 24 март

Екипът неведнъж застава и пред моралната алтернатива - кое е редно и кое не да се снима и дали да насочи камерата към една последна среща сред мъж и жена, които се сбогуват. Защото уви дамата е неизлечимо болна, а брачният партньор й идва всеки ден да я види и най-после го пускат да се срещне с нея за финален път...

По думите на режисьорите в последна сметка, с цел да може филмът да бъде въздействащ и да провокира страсти у феновете човек би трябвало да види действително какво се случва и по тази причина би трябвало да бъде показана и тази особена фамилиарност, която се основава в болничното заведение сред лекари и пациенти, сред пациентите и сред болните и техните близки. Истината е, че през днешния ден след края на най-тежките талази от пандемията никой не желае този призрачен сън да се връща. Короновирусът и битката с него обаче е мотив за равносметка, която се пробва да направи и " Една провинциална болница ".



Ето къде може да бъде гледан филмът " Една провинциална болница " на 7 април в кината из България:

София:

кино " Влайкова ", 18:00 ч.

Дом на киното, 16:00 ч.

Пловдив: Lucky Дом на киното, 18:30 ч.

Варна: Фестивален и конгресен център, 18:00 ч.

Бургас: Културен дом НХК, 16:00 ч.

Шумен: кино Арабелла, 18:30 ч.

Силистра: Латона Синема, 18:30 ч.

Казанлък: Латона Синема, 18:30 ч.

Свищов: Латона Синема, 18:30 ч.

Разград: кино Арабелла, 18:30 ч.

Горна Оряховица: Латона Синема, 18:30 ч.

Попово: Латона Синема, 18:30 ч.

Ловеч: Кино Космос, 18:00 ч.

Монтана: Кино 77, 19:00 ч.

Благоевград: Кино Cinemax, 17:00 ч.



 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР