Единственият вид насекомо в Антарктида може да изчезне заради глобалното

...
Единственият вид насекомо в Антарктида може да изчезне заради глобалното
Коментари Харесай

Единственото насекомо на Антарктида е застрашено от изчезване

Единственият тип насекомо в Антарктида може да изчезне поради световното стопляне, което ще се отрази на питателните вериги на целия континент, написа изданието “Functional Ecology” на Британското сдружение по екология.

Безкрилото насекомо Belgica antarctica се е приспособило да живее в рискови условия. От няколко години зимите в Антарктида стават все по-топли, което съставлява опасност за оцеляването му.

Представителите на типа Belgica antarctica приключват виталния си цикъл за към две години. По-голямата част от това време те прекарват като ларви.

В актуалното проучване създателите му от университета на Кентъки, Съединени американски щати, са проучили по какъв начин ларвите реагират на разнообразни температурни сюжети. За задачата три групи са били изложени на температури от -1 градуса Целзий (топла зима), -3 градуса (нормална зима) и -5 градуса (студена зима) в продължение на шест месеца. По този метод те са били сложени в среда, в която живеят при естествени условия (разлагаща се органична материя, жив мъх и водорасли Prasiola crispa).

След половин година учените са ревизирали преживяемостта на ларвите, тяхната интензивност, увреждането на тъканите, енергийните ресурси и реакцията им на молекулярен стрес.

Експериментът демонстрира, че най-неблагоприятната среда за насекомите са водораслите, макар че те съдържат обилие от хранителни субстанции.

Оказва се също, че стоплянето с два градуса през зимата понижава преживяемостта и енергийните запаси на насекомите. Енергийният недостиг от своя страна заплашва по-нататъшното им развиване и размножаване.

“Тъй като в Антарктида има доста малко типове, които живеят единствено на сушата, загубата на локално насекомо може да промени хранителната мрежа на целия континент”, споделят учените.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР