Единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства в

...
Единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства в
Коментари Харесай

Петкова: Единственият вариант да се възстановят вложените средства в Белене е централата да бъде построена

Единственият вид да бъдат възобновени вложените досега средства в плана АЕЦ " Белене " е тази централа да бъде издигната. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова в Сочи, където се организира интернационалният конгрес " Атомекспо ":

" Ако се върви към някои от другите разновидности за оползотворяване на оборудването, т.е. да не е на площадката на АЕЦ " Белене " планът, това значи, че би трябвало да отпишат автоматизирано активите на НЕК, близо 1,3 милиарда, които съставляват разноските в инфраструктура, разход по площадката. Сами разбирате, че това не е най-хубавото икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока, оптимално потребление на всичко това, което притежаваме по плана за, несъмнено, отбрана на нашите национални ползи, на енергийната ни сигурност ".

Министър Петкова изясни, че до дни държавното управление ще изиска от Народното събрание мандат за реализирането на плана. Идеята е централата да бъде построена на пазарен принцип и без държавна гаранция. 

Енергийният министър уточни още, че в случай че бъде даден мандат за АЕЦ  " Белене ", още до края на годината може да стартира процедурата за избор на стратегически вложител или вложители на централата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР