Единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи

...
Единственият в страната професионален музикално – сценичен институт, който работи
Коментари Харесай

Златна лира“ за 50-ия юбилей на Камерна опера в Благоевград

Единственият в страната професионален музикално – театрален институт, който работи в региона на дребната оперна форма – Камерна опера-Благоевград, получи „ Златна лира “ на галаконцерт, отдаден на 50-годишнината от нейното основаване. 

Наградата връчи ръководителят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански на шефа на Камерна опера Лина Ангелова. С оценката бяха удостоени и дългогодишната солистка на операта в Благоевград Райна Михова – Петрова, а посмъртно със „ Златна лира “ бе отличен първият концертмайстор на Камерна опера – Благоевград Николай Петров. 

Тези награди са специфични, защото нямат аналог в страната, а досега Камерна опера не бе получавала такова отличие, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на културния институт Лина Ангелова. Отличие „ Кристално огърлие “ получиха маестро Красимир Топалов, който е диригент на операта от 1979 година до наши дни, както и солистът Ботьо Янчев. 

Мащабен край на богатата стратегия, с която Камерна опера – Благоевград означи своя половинвековен празник, бе галаконцертът с оперни и оперетни арии, дуети и ансамбли. В концерта участваха солистите, чийто креативен път е почнал, минал или обвързван с Камерна опера – Благоевград, сподели Лина Ангелова. Това са Ботьо Янчев, Надя Клинчарова–Варионова, Вяра Железова, актуалните солисти – Юрий Николов, Теодора Петрова, Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Георги Димитров и неотдавна новите ни и бъдещи солисти – Вяра Карабельова и Елена Иванова и двете от Благоевград, съпроводени от оркестъра на Камерна опера, уточни Ангелова. 

Финалът на богатата стратегия беше съпроводен с галерия, която описа с фотографии за петте десетилетия. През цялата година Камерна опера изненадваше своята аудитория с редица емблематични и жанрово разнообразни оперни и концертни вечери, отдадени на юбилея – Астор Пиацола,  Мелани Местре, Хосе Алехо и танго; Теодосий Спасов, Илиян Илиев и балканска музика; Любомир Денев, Венера Мелеки и джаз вечер; Симеон Гошев и класическа Моцартова вечер, Стоил Богданов, Калина Митева и Инна Диловска с музиката на Бах и Шуберт, режисура на комичната опера на Гаетано Доницети „ Дон Паскуале “. 

Сред гордостта на Камерна опера е осъществената концепция, претворена в първото издание на фестивала за класическа музика „ Дни на класиката Благоевград 2022 “, с имената на световноизвестните Александрина Пендачанска и Светлин Русев.

Камерна опера – Благоевград е основана през 1972г. от група студенти от Българска държавна консерватория. Идеята е на създателя й акад. Пламен Карталов, който е неин шеф, живописен началник и режисьор в продължение на десетилетие, в съдействие с Трифон Силяновски и артистите Валерия Широканска, Райна Михова – Петрова, Бистра Константинова, Ботьо Янчев, Здравко Гаджев, Николай Станчев, Росица Антонова, Магда Василева, Георги Сербезов, Александър Пенчев. 

През 1977г. Благоевград се дефинира за непрекъснато седалище на Камерна опера, а първата режисура на благоевградска сцена е на операта „ Слугинята стопанка “ от Джовани Перголези, с режисьор Пламен Карталов, гост-диригент Михаил Ангелов и художник Ани Хаджимишева. 

Камерна опера – Благоевград е единственият в страната професионален музикално – театрален институт, който работи в региона на дребната оперна форма, което ще нарека кръста, който би трябвало да носим, уточни Лина Ангелова. По думите ѝ в предишното, когато е основан институтът, културата е била издигната на фундамент, само че в днешно време не е по този начин и дребните заглавия не водят аудитория.

„ Това е кръстът, който би трябвало да носим и да се оправяме с тази обстановка, решавайки я с сполучливи минали камерни заглавия, както и откриването на нови. Поднесени уместно и осъвременено на публиката, биха били харесвани, въпреки че публиката тогава, и в този момент е доста друга и изменена “, сподели шефът на Камерна опера. 

Тя показа, че заглавията се сортират грижливо, с цел да привлекат фенове на класическата музика, което е по-трудно, спрямо огромните оперни театри, чиито репертоари включват познати в целия свят заглавия. 

Въпреки компликациите, към този момент половин век Камерна опера – Благоевград е огромното класическо бижу в културния живот на регионалния град. Със своите концерти, представления навън, работата по разнообразни заглавия, основаването на представления за деца, тя възпитава потомство след потомство и доставя приятност за сетивата на своята аудитория. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР