Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати,

...
Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати,
Коментари Харесай

Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори врати

Единственият общински родилен дом в Пловдив може да затвори порти, в случай че незабавно не бъдат актуализирани операционния блок и родилните зали. Около 350 000 лв. ще коства ремонтът на пространствата, само че за нова инсталация би трябвало да се обезпечат още 820 хиляди лв..

В родилния дом на улица " Весела " през предходната година са проплакали 350 бебета. Някога броят им е достигал над 2000, само че тази статистика съответствува с времената на последното огромно възобновяване въз основата. Сега изцяло актуализирани в родилния дом са единствено стаите за престой на пациентите. Това е дребна разтуха за личния състав, който от години чака възобновяване на най-важните за медиците пространства.

Елена Орехова - психолог и здравна сестра каца пред: " Работя тук от 17 години, намираме се в операционната, тя е много амортизирана и не е юридически ремонт от също толкоз години може би - 17 и повече. Само козметични промени ".

В болничното заведение споделят, че лампите в операционните са като музейни експонати.

Д-р Калин Калинов - шеф на дирекция " Здравеопазване ", община Пловдив: " Тези, които са налични са с етикет " създадено в Съветския съюз " т.е. те са повече от 40-50-годишни, операционните маси не са флексибилни, те са остарели, застопорени, на които мъчно се работи, същото се отнася и за анестезиологичните апарати, остаряла кислородна апаратура, вътре самият интериор - остарели плочи, мозайка - напукана е от десетилетия ".

Заради неприятната материална база скоро е напуснал и началникът на отделението. Притесненията на управлението са, че и други могат да си тръгнат.

Другият проблем е, че общинските лечебни заведения като търговски сдружения превеждат своята облага в общинския бюджет под формата на дял, показват от общината.

Д-р Калин Калинов - шеф на дирекция " Здравеопазване ", община Пловдив: " Само, че влизайки в бюджета, те няма по какъв начин да бъдат върнати назад към лечебните заведения по Закона за лечебните заведения, тъй като тази облага би трябвало да се реинвестира в здравна инсталация и техника, както и възстановяване изискванията на труд. - Защо? - Защото пречи един закон, наименуван Закон за държавната помощ. Влизайки в бюджета на община Пловдив и връщайки се към комерсиалните сдружения, които са общински, се трансформира в държавна помощ и това пречи. Това е един абсурд и освен прави процедурата невъзможна, само че и в случай че ние би трябвало да я организираме, тя е доста мудна ".

От управлението считат, че могат да закупят нова инсталация с нисколихвени заеми и европейски средства, само че за останалите извънредно належащи поправки пари няма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР