Единственият начин да започнеш да говориш английски, е да започнеш

...
Единственият начин да започнеш да говориш английски, е да започнеш
Коментари Харесай

Единственият начин да започнеш да говориш английски, е да започнеш да говориш английски


Единственият метод да започнеш да приказваш британски, е да започнеш да приказваш британски. Именно в тази поговорка се състои мотото на първия у нас Английски всекидневен клуб.

Анна и Благовест са двамата съоснователи на клуба, като Анна е виновна за образователния развой, а Благовест за бизнес развиването и маркетинга на клуба. Той е правист по специалност и сега взе участие в разнообразни планове. Тя е от Москва и работи в областта на финансите. В България е от две години, като от 10 години идва на отмора на море у нас и през една от тези почивки се среща със брачна половинка си Благовест. Така с изключение на сътрудници в бизнес начинанията, те стават и сътрудници в живота.

Целта на клуба е да се разчупи обичайният модел за чуждоезиково образование, включващ курсове, учебно заведение и уроци по интернет. Обикновено, когато хората учат език, най-трудно е да стартират да приказват. Може да учиш език 5-10 години, да превеждаш, да учиш граматика, само че когато се окажеш в езикова среда, друга от твоята, се появява психична преграда и се притесняваш доста от говорене. Единственият метод да преодолееш тази преграда е да приказваш. „ Решихме да създадем подобен клуб, където хората в неофициална и другарска атмосфера могат да преодолеят тази преграда, и да стартират да приказват британски “, разясни Анна.

Срещите на клуба се състоят вечер, един път седмично за 2 часа като има авансово избрана тематика. Темите са всевъзможни да вземем за пример – бъдеще, мотивация или мъже и дами. Анна, която води процеса, приготвя разнообразни занимания за хората, с цел да могат да приказват безусловно всички участници.

Хубавата част е, че не се получава по този начин, че единствено по-уверените и с по-високо равнище на езика да приказват, а другите не. Занятията се сортират по този начин, че всички да приказват еднообразно. Има извършения по двойки или в група, разисквания, в които всички вземат участие дружно, както и диспути или настолни игри на британски.

Все отново, с цел да бъде потребно за участниците, те би трябвало да бъдат почти на едно и също равнище на притежаване на британски. Обикновено в срещите посещават хора с равнище от B1 до C1. Ако някой е на по-ниско равнище ще му бъде мъчно, няма да схваща и няма да му бъде доста потребно. За начинаещи се организират срещи един път месечно, чиято цел е по-скоро да се усили запаса от нови думи.

Срещите се оказват притегателни за необятен набор от хора – от фармацевти, публицисти, инструктори по йога, адвокати до финансисти. От 14 до 60-годишни посещават клуба, като междинната възраст е сред 25 и 35 години. „ Повечето хора нямат опция да практикуват британски. Учили са го преди в учебно заведение или са посещавали курсове, само че сега не го употребяват, а езикът, когато не се употребява се не помни доста бързо, за жалост. Идват просто, с цел да не го не помнят, да го практикуват. Има хора, които желаят да сменят работата си и да подобрят британския си, тъй като за нова работа им би трябвало по-високо равнище на езика “, уточни Анна. Ако тя вижда, че някой не се оправя добре, му споделя да опитва среща за начинаещи.

Анна е уверена, че клубът оказва помощ на хората, само че всичко зависи от самия човек. „ Ако желае да научи ще научи. Имаме хора, които ни посещават постоянно, всяка седмица в продължение на няколко месеца и ми е доста прелестно да видя, че те в действителност имат напредък. Хората се разчупват и преодоляват тази преграда “, добави тя.

Според нея една от най-честите неточности, която води до крах, е, че хората мислят, че би трябвало да стигнат несъмнено равнище на притежаване на граматика и да знаят избран брой думи преди да стартират да приказват. „ Не е по този начин, тъй като действително човек може да приказва от първия ден. В началото просто ще приказва на по-прости тематики - за себе си и фамилията си. Не е наложително незабавно да приказваш за философия, политика или стопанска система. Хората просто не схващат, че в случай че желаят да приказват, би трябвало да приказват. Мотото на нашия Английски всекидневен клуб е, че единственият метод да започнеш да приказваш британски, е да започнеш да приказваш британски. Ако желаете да се разчупите, да говорите, вие просто би трябвало да говорите “, съобщи Анна.

Тя е безапелационна, че британският е единствено отговорност на учещия го и никой няма да може да му помогне, в случай че той самичък не го желае. „ Важно е човек самичък да има предпочитание да научи езика, тъй като тогава няма какво да го спре. Трябва наложително да разбирате защо желаете да научите британски, защо ще го употребявате – за работа, при пътешестване да си поръчате кафе или да четете професионална литература. Трябва да си поставите цел и да се движите към нея “, счита Анна.

Тя е на мнение, че е значимо всеки ден да отделяте време за учене, въпреки и по 15 минути. В момента, в който спрете да учите британски, стартирате да го забравяте. Да учите по малко всеки ден е доста по-добре, в сравнение с да учите по три часа един път седмично. Нейният съвет е да слушаме радио, да гледаме телевизия, да прочетем публикация на британски или да стартираме собствен блог. Човек може да се учи даже, гледайки смешни видеа, не е нужно да чете скучни граматики, има вяра Анна.

Тя счита, че хората доста постоянно си измислят някакви аргументи да не учат британски, които в действителност са безспорна нелепост, като да вземем за пример – прекомерно остарял съм, с цел да изучавам език (макар че съм едвам на 30), доста е мъчно, изисква ужасно доста време или супер доста пари. „ Езикът не е предмет, който учите. Това не е математика или физика, езикът е език. Той е нещо живо, нещо, с което хората живеят, вземат решение проблеми, поддържат връзка, обичат. Опитайте да учите език по натурален метод използвайте достоверни материали – четете книги, гледайте филми. По този метод ще заобичате самия език и ще бъде доста по-лесно да го заобичате “, поучава още Анна.

Оказва се, че в международен мащаб концепцията за сходни разговорни клубове не е нова. „ В Москва има много такива клубове. Когато пристигнах в България взех решение да ревизира дали има подобен клуб и тук. Малко беше необичайно, когато написах в Гугъл и не излезе информация за нищо постоянно. Тъй като знам британски от ранна детска възраст взех решение да стартира подобен клуб в България, тъй като аз доста обичам да изучавам езици. Самостоятелно научих български, сега изучавам италиански и взех решение, че мога да оказвам помощ на хората и те да учат езици “, показа Анна.

След като към този момент втора година клубът жъне триумфи двамата с Благовест вземат решение да разширят неговата активност – от чисто разговорна до спецификите на бизнес връзката на британски.

Така те провеждат workshop-ове по бизнес връзка на британски. Като форматът е офлайн и онлайн курсове за тези, които нямат опция да посещават срещи на място. Правят и срещи по подготовка за изявление за работа на британски, курс по писане на бизнес писма, workshop за телефонни диалози на британски.

Провеждат и Business English Hub, което съставлява онлайн и офлайн курсове по бизнес британски за възстановяване на бизнес връзката на британски. Онлайн разновидността е по-удобен за хората, защото не би трябвало да се разкарват и да вървят на курсове, а учат в комфортно за себе си време.

Според Ана всички тези умения по бизнес връзка на британски са доста значими, тъй като доста хора работят в интернационалните компании в България, които имат интернационалните сътрудници и е доста значимо уменията ти по бизнес връзка да бъдат на високо равнище, тъй като действително тези неща не се учат на никое място.

Наскоро двамата пускат и 30-дневен натоварен онлайн курс, който се споделя ултиматум. Казва се по този метод, тъй като, в случай че искаш да учиш британски – учи го в този момент, в случай че не искаш – не помни вечно. „ Единственият метод да научиш британски е да правиш по нещо всеки ден. Този курс съставлява 30 урока, по един дневно и по едно изобретателно задание. За 30 дни покриваме главно граматиката за приблизително равнище на притежаване на езика “, уточни още Анна.

От своя страна Благовест изясни, че най-много новите хора в клуба идват по рекомендация на към този момент посетили клуба. „ Това може би е най-приятното и най-големият индикатор, че сме си свършили работата добре. Най-важното е персоналната мотивация на хората и желанието им да реализират някакви резултати. Всичко си зависи напълно от тях “, добави още той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР