- Единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев вече

...
- Единственият кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев вече
Коментари Харесай

Концепцията на Гешев прилича на програма на политическа партия

- Единственият претендент за нов основен прокурор Иван Гешев към този момент показа своята идея за ръководство на държавното обвиняване през идващите 7 години. Вие по какъв начин бихте я обобщили?

- Много неща се чуха за концепцията. На първо място мога да споделя като мнение, че е доста клиширана. Сякаш това са някакви подпури от обновената Стратегия за правосъдна промяна, от самостоятелния разбор, който беше изработен от прокуратурата, от отчетите по Механизма за съдействие и инспекция. Има компилация на някакви добре звучащи изречения, без обаче в тях да има дълбочина. На моменти дори се възнамерявам дали тази идея е напълно написана от Иван Гешев, тъй като се вижда разностилие в метода, по който е писано. Има неща, които много съществено опонират на неговите обществени изяви. В концепцията написа, че " дейното съдействие със съсловните и неправителствените организации, медии и просветителни институции е нужна основа за реализиране на интернационалните стандарти... ". Отговорно мога да кажа, че това е в прорез с всичко, което той е обявявал досега в общественото пространство. Направи ми усещане, че той приказва за проблемите на прокуратурата, само че в тяхното изложение разбираме, че те са единствено външни проблеми за прокуратурата.

- Той непосредствено отхвърля извода, че има безконтролност на основния прокурор, което беше установено от Венецианската комисия и Европейския съд за правата на индивида.

- Той отхвърля освен това, само че и неща, които са свързани непосредствено с работата на прокуратурата. Според него проблемите преди всичко са от нормативен темперамент. Но това не е проблем на прокуратурата, а на законодателя. Ако има проблеми от нормативен темперамент, те не могат да бъдат решени през държавното обвиняване, тъй като то няма законодателна самодейност. На последващо място написа, че е належащо превъзмогване на формализма в наказателното произвеждане, само че това също е законодателен проблем. Специално казусът с формализма стои доста от дълго време в прокуратурата и е упоменат последно в самостоятелния разбор за оценка и функционалност на прокуратурата. Но от време на време този проблем с формализма постоянно бива удачно употребен при някои по-сложни каузи, тъй като през него ти можеш да протакаш досъдебното произвеждане, да събираш доказателства, за които се знае, че няма да устоят в съда. Така че може би това е една от аргументите, заради която досега законодателят не се е заел с превъзмогване на формализма в наказателния развой.

- А по какъв начин оценявате предлагането на Иван Гешев да отпадне провокацията към рушвет от Наказателен кодекс?

- Това не е ново. Според мен в една такава идея ти не би трябвало да тръгваш непосредствено със законодателни оферти. Като основен прокурор първото, което би трябвало да направиш, и това трябваше да участва в концепцията, е да извършиш изчерпателен разбор на това какво е направил основният прокурор с изтичащ мандат. След това да видиш дали проблематичните зони са свързани в действителност с подкупа. Не можеш да си разрешаваш толкоз несериозно да хвърляш такива значими предложения в публичното пространство, без те да са основани на сериозен разбор. Това за мен е един от огромните проблеми напълно в правосъдната власт, а освен в прокуратурата - доста малко внимание се обръща на задълбочения разбор на разнообразни трендове, както в наказателното, по този начин и в гражданското и комерсиалното произвеждане. Оставя се усещането, че проблемите в правосъдната система се вземат решение на парче и според от политическата обстановка.

- В своята идея Гешев обръща внимание и на фигурата на така наречен сътрудничещ обвинен, като предлага да се подтиква добросъвестното държание на сътрудниците на следствието. Според вас тази мярка нужна ли е?

- Тази концепция също не е нова за наказателния развой, беше предлагана от сегашния основен прокурор преди няколко години. Но отново не излиза наяве въз основа на какво той прави това предложение. Дори не излиза наяве дали това са оферти, основани на неговата процедура от работата в Специализираната прокуратура. Защото в цялата идея той не приказва от свое име, а споделя неща, които са тиражирани в публичното пространство. Във връзка с предлагането му за сътрудничещия обвинен считам, че би трябвало да се подходи извънредно деликатно. Още повече че не е присъща за нашата наказателно-правна традиция.

- Гешев също по този начин дава обещание по-голяма гласност на прокуратурата в медиите. Тя би ли довела до позитивен резултат, или по-скоро до по-голям брой компенсации, които страната ще заплаща поради вреди, породени от прокуратурата?

- Тук има едно намерено несъгласие. Той, от една страна, споделя в концепцията си, че " естеството на преобладаващата част от прокурорските функционалности не допускат гласност и по тази причина се пораждат подозрения за метода, по който се организират процесуалните дейности в досъдебното произвеждане, тъй като то по формулировка е скрито ". А за какво е скрито? Защото в хода на досъдебното произвеждане прокуратурата би трябвало да събира доказателства, които освен да потвърдят вероятно виновността, само че и доказателства, които са свързани с противоположното - с невинността. И незабавно в идващото изречение Гешев си опонира, като споделя, че ще предизвиква публичността. Това в допълнение ще минира работата на прокуратурата и безусловно може да докара до нови компенсации поради породени вреди. В момента цялостното обществено държание на Иван Гешев извънредно доста удря върху престижа на правосъдната система. За мен основният прокурор би трябвало да стои доста по-авторитетно. Не от заран до вечер да участва в обществените мрежи и в медиите, а да приказва доста по-пестеливо, тъй като това ще даде тежест на изказванията му. 

- Как тълкувате желанието му да " построи естетика " сред съда и прокуратурата?

- Много е забавно това негово желание по простата причина, че прокуратурата е страна в процеса, а съдът е самостоятелният съдия. Така че естетика мъчно може да бъде построена, а това, което би трябвало да се сътвори сред съда и прокуратурата, е взаимно почитание и ценене на границите. Тази идея с толкоз доста политически поръчки ми прилична на предизборна платформа на политическа партия. В нея също по този начин няма безусловно никаква рецензия. Това значи, че през последните 7 години прокуратурата е работила съвършено. Концепцията му надали не е ода за прокуратурата и какво е свършила.

- Академичните среди и неправителствените организации имат право да зададат въпроси към претендента за основен прокурор. Вие ще го извършите ли?

- Да, ще зададем въпроси. Те ще бъдат основани както на концепцията му, по този начин и за цялостното развиване на промяната в прокуратурата. Защото, кандидатствайки за позицията на основен прокурор, твоят взор не би трябвало да се концентрира напълно върху ежедневната работа на прокурорите.

- За вас номинацията на Иван Гешев беше ли предстояща?

- Аз чаках да не бъде толкоз безапелационна. Очаквах някакво обикновено възприятие за позор във връзка с ръководещите, изразено в излъчването на още един претендент, даже той да е някакво мюре.

- Считате ли, че той има нужните качества да бъде основен прокурор?

- Ние ще следим каква оценка ще дадат комисиите от Висш съдебен съвет, които в този момент би трябвало да създадат преценка за професионалните и етичните качества на претендента. В Закона за правосъдната власт категорично са изброени 4 значими качества - дарба за придържане и налагане на висок етичен стандарт, изявена самостоятелност, да има умения за работа в екип, за търсене и носене на отговорност. Съмнявам се, че той има тези качества, наблюдавайки неговите обществени изяви.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР