Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев подкрепя идеите на

...
Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев подкрепя идеите на
Коментари Харесай

Бъдещият главен прокурор обещава да не е толкова недосегаем

Единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев поддържа концепциите на правосъдния министър Данаил Кирилов за това по какъв начин би трябвало да се отстраняват от служба и проверяват " тримата огромни " – ръководителите на висшите съдилища и шефът на държавното обвиняване. Това е записано в отговорите на Гешев на въпроси, сложени му от Българския Хелзинкски комитет (БХК).

" Изразявам позитивното си мнение и подготвеност, в случай че бъда определен за основен прокурор, да поддържа подхванатите дейности от министерство на правораздаването... ", написал е Гешев.

Промените, показани от Кирилов, обаче на процедура вършат ръководителите на съдилищата доста по-узявими. Слагайки на една основа с Гешев съдиите, се дава опция те да бъдат отстранявани от Висшия правосъден съвет поради следствия, водени от подчинени на основния прокурор.

Идеите на Кирилов бяха подложени на критика както от неправителствени организации у нас, по този начин и от Съвета на Европа, откъдето обявиха, че измененията единствено ще влошат обстановката в българската правосъдна система.

В момента измененията са " на трупчета " откакто Кирилов разгласи, че по него би трябвало да се произнесе Конституционният съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР