Единственият истински дебат в пленарната зала на парламента днес бе

...
Единственият истински дебат в пленарната зала на парламента днес бе
Коментари Харесай

ИТН сринаха Асен: Оставка, некадърник! Ген. Атанасов ако е сервитьор, как ще си взима парите?

Единственият същински спор в пленарната зала на Народното събрание през днешния ден бе обвързван с предлагането на Министерския съвет и по-точно на финансовото министерство за смяна в прага на кешовите заплащания и други текстове от Данъчно-осигурителния кодекс. Най-активни по тематиката бяха Има Такъв Народ и „ Възраждане “, ГЕРБ не взеха отношение, нито Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия. Защитник на текстовете от името на Политическа партия бе Искрен Митев, а Мартин Димитров от Демократична България, с който са в една парламентарна група, изрази забележки, само че въпреки всичко разгласи, че ще гласоподава „ за “ на първо четене. Гласуването по промените обаче остана за различен път, защото депутатите не съумяха да стигнат до него, макар че удължиха работния си ден с час и половина. За на следващия ден обаче депутатите към този момент са „ заковали “ пет други точки в програмата си. Предвидено е и чуване на финансовия министър Асен Василев
Според Има Такъв Народ предложенията по Данъчно-осигурителния кодекс са „ тежък, низък, жесток, противен лобизъм в интерес на банките “. Текстовете за заведенията, предвиждащи ресторантьорите да заплащат по банков път пък можело да доведат до изкуствено понижаване на категоризацията на заведенията, предизвести от трибуната Тошко Йорданов. Той акцентира, че има обитаеми места без банкомат, а поддръжката и зареждането на доста места е под всякаква рецензия. „ Как ще разполагат с налични средства, с цел да пазарят в локалния магазин за хранителни артикули, там няма и обвързване за слагане на ПОС терминал? “, попита той.
„ Много постоянно и грозно се лъже от финансовото министерство, че това се прави за изсветляване на стопанската система. Асен (Василев – бел. ред.) е противен, несръчен измамник по повод заплащанията в брой “, настоя шефът на парламентарната група на Има Такъв Народ. И уточни, че в Австрия, Германия, Естония, Исландия, Ирландия и Холандия няма предел на заплащанията в брой. „ В Германия и Австрия сивата стопанска система е 0,0000. В Хърватска лимитът е 10 хиляди евро, или 20 хиляди лева, в Люксембург – също. В Унгария – 42 хиляди евро, в Обединеното кралство няма предел, само че при покупка над 10 хиляди евро би трябвало да уведоми “, продължи да цитира статистика той към сътрудниците си и към „ оня във финансовото министерство “.
„ Асен Василев е несръчен и би трябвало да си подаде оставката. Всички мантри, които сега споделя финансовото министерство, не са правилни. Една тоталитарна страна може да управлява жителите си, когато нямат право да се разплащат в брой – през банковата система “, предизвести депутатът от Има Такъв Народ.
От „ Възраждане “ разкритикуваха така наречен корекция бонус-донус. Йордан Тодоров съобщи, че плануваните финансови тласъци за докладване „ удостоверяват неуспеха на данъчните служби и невъзможността им да се оправят със сивата стопанска система въобще “. Промяната в прага на кешовите заплащания пък назова лобистко предложение в интерес на банките. Според него Централно разузнавателно управление на САЩ посочвало, че данъчната ни администрация била най-корумпираната в страната – „ Митниците “ били на 3-4 място. „ 25% от откритите данъчни разкрития отиват в сметка за рационализация на данъчните служби. Тези пари не влизат в бюджета, в случай че се боядиса някоя стена в някоя постройка, тези пари отиват за награди на чиновници на Национална агенция за приходите и финансовото министерство “, съобщи Тодоров. На уточняващ въпрос от Искрен Митев от ПП-ДБ той удостовери, че Национална агенция за приходите е преди всичко по корупция. Митев обаче попита дали намаляването на разплащанията в брой е средство за понижаване на корупцията.
Павела Митова от Има Такъв Народ обаче даде непредвиден образец за евентуална дискриминация, в случай че бъде въведено наложително заплащане по банков път в хотелиерския бизнес. „ Говори се, че има депутат, който избира да получава своите хонорари единствено и само в кеш, приказва се че това е ген. Атанасов. Представете си, че в края на политическа си кариера той стане сервитьор. Тогава няма да получава заплатата си в кеш. С какво ген. Атанасов, в качеството си на народен представител е по-привелигирован от ген. Атанасов в хипотетичното му качество на сервитьор? “, попита тя. А в отговор съпартиецът и Йорданов означи, че депутатите са привилегировани по отношение на всички останали, в тази ситуация се дискредитират работещите в туристическия отрасъл, ресторантьорския. „ 2 неща от препоръчаните, с доказателства, за нищо не стават, и доводите за ограничение на сивата стопанска система не са правилни, има проучвания, които демонстрират противоположното “, настоя той. И се обърна към ГЕРБ с въпрос: „ Имали среднощни позвънявания, срещи, сглобки “ и ще поддържат ли в зала това, което отхвърлиха в бюджетната комисия по-рано.
33% е сивата стопанска система в България, сподели Митев, който бе депутатът от ПП-ДБ, защитаващ най-активно предложенията на финансовото министерство. С измененията щяло да има изсветляване на бизнеса и повече пари в бюджета и проследяемост. Търси се понижаване на измамите, свързани със скриване на обороти. Той откри за неоснователни изказванията, че измененията са лобизъм в интерес на банките.
Димо Дренчев от „ Възраждане “ означи, че предходната година в ДАНС са подадени 377 хиляди сигнала в ДАНС и няма кой да ги обработи. В министерството на финансите има още 5000 сигнала на обща стойност 700 хиляди лева, изтъквам по памет. Ние се докладваме прекалено много и няма кой да обърне внимание на всички тези доноси. Това ли е пътят, по който вървим? 89-та година взехме решение, че че не желаеме да вървим по пътя на доносничеството. Затова такива ограничения за органичен неприемливи за мен “, сподели той.
Банките пък имали 66% растеж на облагите – посредством и на ремонти от Народното събрание. Според Дренчев са са „ абдикирали от главната си активност да кредитират бизнеса и са се насочили към такси и комисионни, което е по-доходно “, предава 24 часа.
Мартин Димитров от ПП-ДБ прикани да се търси експертен, а не политически диалог. И означи, че още като видял концепциите на финансовото министерство за кешовите заплащания, почнал спор с тях. „ За 10 година, в които не е понижавам прагът, насъбраната инфлация е над 50%, т.е. действителната покупателна дарба на тия 10 хиляди лева е спаднала на половина, в случай че понижим още на половина, понижението става прекомерно огромно “, счита той. Но призна, че в дребните обитаеми места има проблем с развиването на банковата мрежа пост терминалите и други
Въпреки сериозните рецензии, които самичък насочи на законопроекта, Димитров разгласи, че той би трябвало да мине на първо четене. „ Ако не мине, детайлите няма да се уточнят сред първо и второ четене. На първо е, с цел да се види дали изобщо би трябвало да има подобен законопроект или не. Между първо и второ четене тези въпроси би трябвало да бъдат доизкусурени “, не посмя да пореже напълно предложенията на финансовия министър от Политическа партия.
И Димитров означи, че са имали рецензии към така наречен „ бонус-донус “. Обоснована била заплахата да не се трансформира това в обявление на всеки съперник – единия дребен бизнес да праща за другия, по тази причина се появил прага от 100 хиляди лева налози???
Той обаче утвърждава текста, че докладването ще е за „ неща, които не са известни на данъчната администрация “, а не е някакво общо писмо от вида допускам някого, че не заплаща налози.
В последна сметка дебатът по тематиката, а и гласуването на първо четене не бе завършен.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР