Единственият Град на гъбите в света се намира на едва

...
Единственият Град на гъбите в света се намира на едва
Коментари Харесай

Уникална атракция привлича туристи от цял свят в Гърция

Единственият Град на гъбите в света се намира на едвам 5 часа път от София - в гръцкия град Гревена. Тук гъбите са всичко - негов главен занаят, деликатес, даже част от декорацията на града. Гъбите, които порастват тук са горделивост и повода хиляди туристи от целия свят да се стичат насам.

" Вкусът и качествата на гъбите са сред зеленчуците и месото. В взаимозависимост от сезона се взема решение по какъв начин да я подготвяме. Един елементарен метод, за хубавата прясна гъба е да ги хвърлите на скарата и да ги оставите - нужно е единствено малко сол и черен пипер ", споделя Асен.

В Гревена гъби можете да опитате приготвени на скара, в салата, като главно ядене или даже като десерт - локум от манатарки, сладко от гъби.

" Ресторантът ни има 20-годишен опит в предлагането на всички типове гъби. Сервирали сме 120 разнообразни типа диворастящи гъби. Печем ги, пържим ги, готвим ги, вършим ги на салати, каши, яхнии и всевъзможни ястия. От години работим интензивно с гъби и ги събираме сами. Пресни гъби имаме целогодишно от по южните региони. Тук в Гревена гъби има от март до края на есента. Освен това ги съхраняваме - мариноваме ги на туршия, вършим сладка от гъби, можем да ги замразяваме, да ги сушим и да подготвяме разнообразни предписания ", уточни Тодорос Караянис, притежател на ресторант за гъби в Гревена.

В последните години известността на Гревена става голяма. На фестивала на гъбата през август идват към 20 хиляди души.

" Това е най-големият фестивал на гъбите, който се организира в целия свят. 4 дни - музика, танци и най-много вкусна храна. Винаги имаме и доста посетители от България ", сподели Йоргос Констандинидис, ръководител на сдружението " Приятели на гъбите в Гърция ".

С известността на Гревена се разкриват и нови работни места и преработвателни предприятия. Така в региона се откриват дребни локални заводи за артикули от диворастящи гъби. Тук вършат трахана, паста, ризото.

" След като бъдат набрани от гората, гъбите идват при нас. За да бъдат почистени, изсушени и с цел да се трансфорат в артикули. От обезводнени гъби до подготвени супи, зърнени и тестени произведения. Правим ликьор гъби, а неотдавна и локум. Много се харесва! ", споделя Йота Пандази.

Предприятието изнася главно за Швеция и Люксембург. Идеята да сътвори сладко от гъби е на Йоргос Констандинидис, който е ръководител на сдружението " Приятели на гъбите в Гърция ". Той посвещава целият си живот на гъбите и досега има издадени 7 книги.

" Имах кошница с гъби. Казах си, че не е допустимо гъбата да не може да бъде и направено и на сладко. Така че го направих първо, като отворих един кулинарен указател, като цялостен профан. Тези, които го пробваха, го харесаха и в този момент опитни готвачи и готвачки се заеха да го развиват и усъвършенстват. Това е артикул, който до момента в който през първото десетилетие нямаше да го намерите на никое място отвън Гърция. Сега знаем, че се създава и в други средиземноморски страни, като да речем, Испания сигурно и Италия ", сподели той.

Константинидис отделя няколко десетилетия от живота си на гъбите и тяхната история. Твърди, че тук те са най-вкусни, а причина за това е климата.

" Нашият район е ситуиран сред два географски района, както и климатични зони, отсам на север стартира преходният континентален климат, а отсам на юг стартира средиземноморският климат. Това значи, че в този регион можем да намерим както средиземноморски, по този начин и континентални гъби. Това е повода да сме записали стотици, дори и хиляди гъби в нашия район ", добави той.

Наличието им води насам от ден на ден търсачи. " Характерно е, че съм срещал и български колекционери, изключително на трюфели, които идват в Гревена. Когато ги питаме по какъв начин и за какво са тук - те дават отговор, че знаят, че това е градът на гъбите, че в него има доста гъби и трюфели и са пристигнали да берат. И в действителност има някои хора, които идват постоянно. Знаем го, тъй като те паркират и пренощуват на една бензиностанция, където по принцип паркират и берачи от цяла Гърция ", уточни Константинидис.

Оценявайки своите естествени благосъстояния, като дивите гъби, Гревена съумява да се трансформира в целогодишна туристическа атракция, която все по-често води насам и българи.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg