Единственият делфинариум не само в България, но и на Балканския

...
Единственият делфинариум не само в България, но и на Балканския
Коментари Харесай

Варненският делфинариум стана на 38 години

Единственият делфинариум освен в България, само че и на Балканския полуостров, през днешния ден навършва 38 години.

Уникалното атракционно оборудване е намерено на 11.08.1984 година и е един от знаците освен на Варна, а и на българския туризъм.

Делфинариумът е неотменна точка в стратегиите на всички туристи, посещаващи Черноморието.

Сградата впечатлява с футуристичната си структура и фасада от алуминий и стъкло. Делфинариумът е планиран от колектив, под управлението на известния проектант Симеон Саралиев. Самата сграда съставлява лека пространствена структура във формата на стъклен куб, с размери 30 х 30 метра и височина 14 метра. Интересна детайлност е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни са се направили след монтирането на носещата покривна структура.

Басейнът повтаря тъкмо така наречен „ американски стандарт ” за развъждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са издигнати в Съединени американски щати, този стандарт е пример за целия свят. Обемът на водната маса е 1200 куб.м.

Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984 от кубински делфинариум. Те са от типа Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са от водите на Гватемала. Първият треньор на варненските делфини е Петер Бьозенекер.

В международен мащаб постоянно се е смятало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са необичайност. Благодарение на основаните отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са естествена процедура.

" Работната " седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за отмора и разтоварване. Този режим не е бил променян даже и при най-високопоставени визити в делфинариума.

Делфините и техните треньори показват неповторимото Делфин-шоу. То се води на четири езика по едно и също време: български, съветски, немски и британски, и включва голям брой атракции: акробатика, балансировка, музика, пеене, танци и игри с публиката.

Делфините са считани за едни от най-интелигентните същества на Земята. Въпреки многочислените научни проучвания извършени през годините върху тяхното държание, както в плен, по този начин и на независимост, техният разсъдък си остава мистерия, на която скъпата съвременна инсталация към момента не е дала приемлив отговор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР