Единственият британски спътник е изстрелян на 28 октомври 1971 г.,

...
Единственият британски спътник е изстрелян на 28 октомври 1971 г.,
Коментари Харесай

След 50 години Великобритания отново влиза в космическата надпревара

Единственият английски сателит е изстрелян на 28 октомври 1971 година, когато ракета " Черна стрела " извежда в околоземна орбита сондата " Просперо ". Програмата е прекъсната през същата година . Сега обаче Обединеното кралство се приготвя да се върне към изстрелването на спътници.

Според " Гардиън " няколко компании към този момент се конкурират за изстрелване на ракети от английска, а не от австралийска земя, както е било преди 50 години.

Сред тези съперници е Skyrora , която е почнала производството на своите ракети XL в Камбърнолд, Централна Шотландия, в очакване на първото изстрелване през идната година от ракетната база SaxaWorld в Унст, Шетландските острови.

" Изстрелването на " Черната стрела " през 1971 година е единственото сполучливо изстрелване на спътник в орбита от Англия..... Половин век по-късно ние още веднъж сме в деяние и сме подготвени да излезем в космоса ", споделя Юан Кларк, началник на плановия екип в Skyrora.

Други ракетни компании, които възнамеряват изстрелвания в Обединеното кралство, са Orbex Prime. Нейните ракети ще бъдат изстреляни от галактическия център " Съдърланд " в Северна Шотландия, а други площадки за изстрелване ще бъдат ситуирани на Западните острови и полуостров Кинтайр, както и в Уелс и Корнуол.

Възраждането на английското изстрелване на спътници, което ще бъде доминирано от космодрумите на север от Адриановия вал (Рим), е резултат от трагичната миниатюризация на актуалната електроника.

Първите галактически апарати са били с размерите на коли и са претендирали големи ракети-носители. Днес спътниците постоянно са с размерите на кутии за обувки и се нуждаят единствено от дребни ракети като Skyrora XL. Тя е висока 22 метра в съпоставяне със 110-метровите ракети " Сатурн 5 ", които извеждаха астронавтите от задачата " Аполо " на Луната .

Тристепенната Skyrora XL ще има мотори, отпечатани на 3D принтер, и в близко бъдеще, в случай че проектите на компанията се осъществят, тя би трябвало да изстрелва към десетина спътника годишно от Анста, най-северното обитаемо място на Британските острови. Тук ракетите ще могат да бъдат изстрелвани над откритите води на Северно море в полярни орбити, където спътниците за наблюдаване на Земята ще могат да изследват съмненията на морското ниво и измененията в ледената завивка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР