Единственият български журналист, който се е срещал и е правил

...
Единственият български журналист, който се е срещал и е правил
Коментари Харесай

Миа Сантова при Насрала през 1997 година: Поканиха ме на вечеря след интервюто и получих подарък

Единственият български публицист, който се е срещал и е правил изявление с дългогодишния водач на „ Хизбула “ - Хасан Насрала, е кореспондентът на NOVA във Виена Миа Сантова. В края на 90-те години тя съумя, след няколко опита, да организира 40-минутно изявление в Бейрут с един от най-издирваните от Израел хора.

" Трябва да отбележим, че годината е 1997, само че какъв брой малко се е трансформирало от този момент в Близкия изток и по какъв начин ние в границите на половината си живот сме очевидци на кръвопролитен спор ", сподели Сантова.Израелската войска разгласи, че е направила нови набези против „ Хизбула “

" Моите наивни очаквания бяха, че интернационалната журналистика в България ще наподобява по този метод. Вярвах, че след началото на демокрацията и идването на частните медии ще можем да отразяваме събитията от мястото, на което се случват, да пътуваме по света и да бъдем репортери от горещите точки ", показа журналистът.

Тя уточни, че е пътувала два пъти до Бейрут през 1997 година.  " Първото пътешестване беше проучвателно – да ме ревизират, да подпиша документи, че съм чиста във връзка с желанията ми ". " При втория опит успях да се срещна с Насрала в загадка квартира в южната част на Бейрут, в шиитски квартал. Пътувах в бронирана кола с въоръжена охрана заедно с обезпечения от тяхна страна преводач ", описа Сантова.

" Беше като на кино. Аз бях доста дребна и не доста готова. Плюсът беше, че имах смелостта да го направя. Минаваше ми през разум: " Мога в никакъв случай да не се върна у дома ". Естествено, че се уплаших за живота си ", добави журналистът на NOVA.

" Това, което си припомням беше, че беседвам с доста обмислен човек. Уважително отношение към мен. Не съм усетила нападателна агитация. Клишето, което се постанова за такива хора. След като завърших изявлението получих позвъняване, че ме канят на вечеря. Естествено, че отклоних поканата. Получих подарък. Коран в подвързия. Пазя го като спомен. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР