Единствените материали, които могат да се съхраняват под мостове са

...
Единствените материали, които могат да се съхраняват под мостове са
Коментари Харесай

Законни ли са автосервизите и паркингите под мостове?

Единствените материали, които могат да се съхраняват под мостове са за поддръжката на пътищата, обясниха за Българска национална телевизия от " Пътната организация ". Най-често това са пясък, сол и луга за зимната обработка на пътищата. Пожарът на автомагистрала " Струма " беше провокиран точно от нерегламентирано потребление на пространството под моста. В столицата съвсем всички такива пространства са отдадени чартърен. Какви рискове крие това, ревизира Карина Караньотова.


Единствено Пътната организация има право да складира материали под мостовете, намиращи се по републиканската мрежа. През зимата там имат право да паркират и машините за снегопочистване.
инж. Иван Досев, АПИ: В обсега на пътя се не разрешава слагането и складирането на материали, които не са нужни за пътя или са в следствие от битова или стопанска активност, която се прави в прилежащи парцели.
Ежедневните обходи на пътищата целят да открият точно сходни нарушавания. Ако бъдат установени - отговорността за почистването е на Пътната организация.
инж. Иван Досев, АПИ: Когато става въпрос за неща, които са в нашия обсег и ние ги установим, незабавно ги отстраняваме или подаваме сигнали към съответните институции, тъй като има подобен случай, че ние не можем да ги отстраним.
В София съвсем няма мост, под който да няма сервиз или паркинг, по тази причина попитахме в направление " Архитектура и градоустройство " дали това е законно. След нашето питане основният проектант Здравко Здравков е помолил всички районни кметове да създадат инспекция на тези обекти.

Резултат ще има до две седмици. Засега е ясно единствено, че преди повече от 10 години общинският съвет е дал няколко пространства под мостове за потребностите на Центъра за градска подвижност.

Под този за летището има два наказателни паркинга, а третият е предан чартърен. Кметът на региона изясни за Българска национална телевизия, че това е заварено състояние и това към този момент не се прави. Помещенията под моста на 4-ти километър също са на ЦГМ и са отдадени чартърен, а от другата страна има автоцентър. Договорът за потребление и на това пространството е отпреди 15 години. В същото време мазилката от моста пада, наемателите се тормозят за клиентите си, само че нямат право на ремонт, тъй като собствеността е общинска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР