Единствената в Европа официална реплика на костюма, с който астронавтът

...
Единствената в Европа официална реплика на костюма, с който астронавтът
Коментари Харесай

Нийл Армстронг кацна в Пловдив, кметът си спомни за Аполо...

Единствената в Европа публична имитация на костюма, с който астронавтът Нийл Армостронг стъпва на Луната към този момент е в Природонаучния музей в Пловдив, съобщи кореспондент на " Марица ". Уникалната галактическа екипировка е основана в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в Съединени американски щати, където се съхранява и истинския костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена във връзка 50- годишнината на задачата „ Аполо “ 11 и кацането на Луната за първи път, празнувано през 2019 година.



Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в „ Музейко “ в София. Сега е показан и в Пловдив, защото предходната година Природонаучният музей, в частност отдел Планетариум, получи и одобри предложение да се трансформира в народен възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в региона на астрономията.



Кметът Здравко Димитров, придружаван от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на регион „ Централен “ Георги Стаменов, посетиха през днешния ден музея, с цел да прегледат и да се допрян до скъпия експонат.



„ Тази самодейност се случва с помощта на съдействието ни с посолството на Съединени американски щати и планът, който музеят завоюва за показване на задачите на Европейската галактическа организация - ЕКА към програмата ESA PECS. Проектът играе основна роля в популяризирането на науката астрономия, освен в България, само че и по света. Първата част на плана се състои в създаването на две цифрови стратегии за планетариум, отдадени на галактическите задачи на ЕКА за наблюдаване на Земята и Вселената. Заглавията на двата кино лентата са “Космическият порив на Европа” и “Опазването на нашата скъпоценна планета”. Те са подготвени, като първият е към този момент в програмата на планетариума “, описа шефът на музея гл. ас. доктор Огнян Тодоров. Той благодари на кмета и на общинската администрация за безрезервната поддръжка, която музеят получава.



Яна Георгиева, организатор на зала „ Планетариум “ описа историята на репликите на костюма. Експонатът, който се намира в Пловдив е бил изложен в бейзболното игрище на тима на Янките в Ню Йорк. Той е направен посредством 3D сканиране, като всяка дипла, размери и тежестта от 90 кг. изцяло дават отговор на оригинала.



„ Благодаря на Посолството на Съединени американски щати за тази опция. Спомням си през 70-те години, когато летателният уред „ Аполо 11 “ беше показан в панаира. Това са мемоари, които оставят диря за цялостен живот. Пожелавам триумф на музея и имам вяра, че ползата ще е голям и ще остави трайни мемоари в децата. Не единствено, че ще могат да допрян и да се снимат с костюма, само че и ще провокира интерес към Космоса и науката Астрономия “, сподели Здравко Димитров.



„ Природонаучният музей в Пловдив е най-бързо развиващия се музей и от дълго време надвиши рамките на страната. Актът на слагане на костюма в Пловдив дава европейско измерение на музея. Сътрудничеството с Европейската галактическа организация - ЕКА легитимира Пловдив и България в една влиятелна научна общественост. Това освен разпространява музея, само че и Пловдив като град, който непрекъснато развива своите културни, научни и просветителни действия. “, уточни заместник-кметът Пламен Панов.



фотоси от Наташа Манева
Свързани вести Кметът преглежда скафандъра на Нийл Армстронг в Природонаучния
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР