Единствената страна, която поддържа по-ниска цена от Бъглария в Европа

...
Единствената страна, която поддържа по-ниска цена от Бъглария в Европа
Коментари Харесай

Николов предлага нови мерки за преодоляване на кризата с цените на тока

Единствената страна, която поддържа по-ниска цена от Бъглария в Европа на електрическата енергия за декември, е Полша. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг.

Николов уточни ограниченията за превъзмогване на рецесията с енергийните цени. Всички оферти подлежат за разискване в Министерския съвет и на спомагателни процедури, означи той.

Разглежданият интервал за обезщетения се уголемява от декември месец до края на март 2022 година - ще бъде годен за 4 месеца. Освен обезщетенията, свързани с електрическа енергия, ще се включат и консуматори на природен газ на контролирания пазар. Схемата за подкрепяне на потребители на ел. сила е диманична и задачата е да се отрази оптимално пазарната динамичност и да се подкрепят действително засегнатите консуматори по ефикасен вид.

Компенсациите от декември нататък ще се пресмятат на база действителна борсова цена от ден напред за месец юли. Това е 185,59 лева на MWh - това е базата, от която се потегля. Всички потребители на свободния пазар с дълготрайни контракти под тази стойност няма да получат обезщетения, добави министърът. Размерът на компенсацията ще е 75% от разликата сред базова цена и реланата средномесечна борсова цена за съответния месец, само че не повече от 30% от действителната цена.

Според него в рамките на идващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде обособен, се чака да надвиши 900 милиона лв..

Разработена е и скица за подкрепяне на мрежовите оператори по отношение на осъществените софтуерни разноски. Тази скица ще обхване напълно прогнозната цена на КЕВР като долна граница до действителната цена, на която операторите заплащат разноските си.

Очаквайте детайлности!

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР