Единствената сила, която човекът не може да предвиди, е силата

...
Единствената сила, която човекът не може да предвиди, е силата
Коментари Харесай

СВЕТЪТ СЕ ТРЕСЕ: КАКВА СЕИЗМИЧНА ЗОНА Е БЪЛГАРИЯ?

Единствената мощ, която индивидът не може да планува, е силата на природата.

4 април 1904 година 200 души умират, а селата Крупник и Симитли са сринати до основи. Това е най-силното земетресение в новата българска история. За първи път от 150 години Европа усеща два толкоз мощни поредни труса през период от 20 минути. Те са изчислени на 7,8 и 7,2 по Рихтер.

4 март 1977 годин във Вранча, Румъния е регистриран трус с магнитуд 7.2 по Рихтер, който визира и страната ни. 8-етажен блок и младежко общежитие се срутват за секунди в Свищов, а под руините единствено на тези две здания лежат телата над 100 души.

6 февруари 2023г. Южна Турция се тресе - два мощни труса с магнитуд 7.8 и 7.5 по Рихтер разклатиха южната ни съседка и засегнаха граничните региони със Сирия. Последваха десетки вторични трусове, доста от които със мощ над 5 по скалата на Рихтер.

Каква обаче е заплахата за България още веднъж да ни сполети сходно злополучие?

Ръководителят на катедрата " Сеизмология и сеизмично инженерство " в Българска академия на науките доцент Пламена Райкова дефинира това земетресение като най-силното на континентална Европа през 20 - ти век.

В разнообразни елементи на света земетресенията следват едно след друго. Силни земетресения доведоха до опустошения в Пакистан и Еквадор. Румъния и Гърция също регистрираха разбъркване в земните плочи, само че сърцето на Балканския полуостров България остава с ниска сеизмична интензивност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР