Единствената постоянна популация на афали (бутилконоси делфини) в Англия е

...
Единствената постоянна популация на афали (бутилконоси делфини) в Англия е
Коментари Харесай

Единствените афали в Англия са застрашени от изчезване, показва изследване

Единствената непрекъсната популация на афали (бутилконоси делфини) в Англия е съществено застрашена от композиция от човешка активност, замърсяване на околната среда и компликации при развъждането на дребни, заяви Прес асосиейшън/ДПА, базирайки се на ново проучване.

Почти десетилетие експерти и природозащитни групи, основани по крайбрежието на Ламанша, работят взаимно с учени-любители, с цел да следят придвижването и разпространяването на тази популация.

Това им е разрешило да придобият най-детайлната до момента визия за популацията, придвижванията и обществените й взаимоотношения, както и за провокациите, с които се сблъсква ежедневно.

Изследователите считат, че групата наброява едвам 48 делфина, което е по-малко от половината от размера на множеството крайбрежни популации на афали и към 10 пъти по-малко от стадото, за което е известно, че населява крайбрежието на Ламанша във Франция.

Борбата им за оцеляване е още по-трудна заради обстоятелството, че те населяват някои от най-натоварените транспортни пътища в света, а също и крайбрежни води, за които е известно, че минават през многократни и продължителни интервали на замърсяване.

Резултатите от проучването са предиздвикали създателите му да насочат апел за незабавни ограничения за отбрана на популацията и нейните местообитания. В противоположен случай съществува риск тази група животни да не оцелее.

Изследването се управлява от Корнуолския концерн за дивата природа (Cornwall Wildlife Trust) и учени от университета на Плимут, които съпоставят и проучват данните от наблюденията посредством Консорциума за афали по южното крайбрежие.

Д-р Инграм, който управлява плана за проучване на бутилконоси делфини и е старши създател на изследването, споделя: " Афалите са високоинтелигентни и обществени животни със комплицирана просвета ".

" Известно е, че те имат едни от най-близките взаимоотношения с индивида от всички типове на планетата, само че защото живеят в морето, а не на сушата, остават незабелязани от множеството хора, които не съумяват да оценят какъв брой невероятни и в същото време какъв брой уязвими са тези животни ", добавя ученият. 

Тази популация от бутилконоси делфини е документирана за първи път от учени в средата на 90-те години на предишния век и още веднъж става обект на обстоен теоретичен разбор през 2017 година заради изразената от Корнуолския концерн за дивата природа угриженост за тежкото им състояние и уязвимостта им от човешкото влияние.

Отделните афали могат да бъдат разпознати по неповторимата маркировка на перките им. Това разрешава на учените да основат азбучник на познатите им делфини, който посредством повтарящи се наблюдения оказва помощ да бъде проследено придвижването на индивидите в продължение на няколко години.

Популацията наподобява изолирана, като е известно, че обособените екземпляри поддържат връзка в границите на личното си стадо покрай брега, само че не и с човеци от други популации, които нормално се срещат в намерено море.

Авторите на проучването се надяват, че тази информация ще бъде употребена за запазване на морската среда, с цел да се обезпечи по-добра отбрана на мощно уязвимата популация и да се подхващат съответни ограничения за оцеляването на типа, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР