Единствената лаборатория за COVID-19 в ивицата Газа вече не е

...
Единствената лаборатория за COVID-19 в ивицата Газа вече не е
Коментари Харесай

Ракетите към Газа не спират, разрушиха единствената COVID лаборатория и детска градина

Единствената лаборатория за COVID-19 в линията Газа към този момент не е в положение да прави проби за ковид след израелски въздушен удар по клиниката, в която е ситуирана, заяви Франс прес, като се базира на локалните управляващи.

Клиниката " Ал Римал ", в центъра на град Газа, беше отчасти разрушена при израелски обстрел през вчерашния ден. Пострадали са също постройката на здравното министерство и офисите на катарския Червен кръст.

Израелските бомбардировки " заплашват да подкопаят напъните на здравното министерство против епидемията от Коронавирус ", тъй като единствената лаборатория за проби за ковид не може да действа след бомбардировката на клиниката " Ал Римал ", съобщи в официално съобщение представител на локалното здравно министерство. Според министерството продължаващите въздушни удари не разрешават на екипите му да лекуват инфектираните пациенти и да организират имунизационната акция.

Преди военната ескалация сред Хамас и Израел управляващите в Газа правеха приблизително по 1600 теста дневно, отбелязва организацията. Според Световната здравна организация в линията Газа са регистрирани 103 хиляди случая на ковид. По публични данни над 903 души са умряли от Коронавирус.

На този декор генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че отбраната на медицинските инфраструктури и на медицинския личен състав е " наложителна при всевъзможни условия ", съобщи Франс прес.

" От главно значение е интернационалните филантропични правила да се съблюдават напълно ", акцентира Гебрейесус в първия си коментар за навлизащия във втора седмица спор сред Израел и ислямисткото придвижване Хамас, ръководещо в линията Газа. " Призовавам водачите на всички страни в спора да подсигуряват спазването на тези жизненоважни закони ", добави генералният шеф на СЗО на постоянна конференция в Женева.

Той означи, че " неотдавнашната ескалация на спора докара до десетки произшествия, включващи здравни служащи и здравна инфраструктура ". Освен това са съществено наранени тестванията и имунизацията против COVID-19, " което основава здравни опасности за целия свят ".

СЗО работи от години " с всички участници в здравния бранш в Израел и Палестина и работи доста, доста добре ", като се пробва да накара двете страни да се обединят по въпроси от съвместен интерес, акцентира началникът на програмата за изключителни обстановки Майкъл Райън. " Всички набези против всичко, обвързвано със опазването на здравето, би трябвало да спрат неотложно " и да се подсигурява достъпа до здравни грижи, настоя той.

" Ще продължим да работим с всички, които желаят да оказват помощ на хора в потребност и на хора, чието физическо и психическо здраве е наранено от този унищожителен спор ", даде обещание той.

A президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху през вчерашния ден, че поддържа преустановяване на огъня сред Израел и ислямисткото придвижване Хамас, което управлява линията Газа, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

" Президентът изрази поддръжката си за преустановяване на огъня и засегна въпроси, свързани с взаимоотношението на Съединени американски щати с Египет и други сътрудници за постигането на тази цел ", се споделя в изказване на Белия дом.

Байдън удостоверил пред Нетаняху " правото на Израел на самозащита " и призовал еврейската страна да постави всички вероятни старания за отбраната на почтени мирни поданици ".

Също през вчерашния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разиска в телефонен диалог с израелския външен министър Габи Ешкенази напъните на Вашингтон за преустановяване на насилието сред Израел и палестинци, заяви пресслужбата на Държавния департамент, представена от Ройтерс.

Ашкенази благодари на Блинкън за поддръжката му за Израел и осъждането на " терористичната активност " на палестинското ислямистко придвижване Хамас, заяви пресслужбата на израелското външно министерство, представена от ТАСС. Ашкенази съобщи също, че Израел ще продължи да работи против Хамас, до момента в който не бъде възобновен мирът в южната и централна част на еврейската страна.

От своя страна Нетаняху съобщи, че Израел няма желание да стопира " огъня " против Газа. Той увери, че Израел " ще продължи да взема всички нужни ограничения за възобновяване на спокойствието и сигурността за всички израелски жители ".

Междувременно ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Марк Мили предизвести през вчерашния ден, че изострянето на израелско-палестинския спор може още повече да дестабилизира Близкия изток, оповестиха международните организации.

" Никой не отхвърля правото на Израел на самозащита ", съобщи военачалник Мили преди да отпътува за Брюксел за присъединяване в съвещанията на Военните комитети на Европейския съюз и на НАТО. " Израел пробва да се пази, само че нивото на принуждение там е такова, че в безстопанствен интерес е продължаването на боевете, добави той, представен от Ройтерс и Франс прес.

По думите на военачалник Мили съществува риск от по-широка дестабилизация и цяла поредност от отрицателни последствия, в случай че боевете не спрат.

На въпрос за допустима интервенция на Иран в поддръжка на ислямисткото придвижване Хамас в линията Газа генералът означи, че " това ниво на принуждение е дестабилизиращо оттатък границите " на палестинския анклав. По думите му деескалацията е най-разумното деяние на този стадий за всички заинтересувани страни.

От началото на спора на 10 май минимум 200 палестинци, в това число 59 деца, са били убити в линията Газа, а над 1300 - ранени, по данни на палестинските управляващи, напомня Агенция Франс Прес. В Израел 10 души бяха убити, в това число едно дете, вследствие на ракетен обстрел от линията Газа.

Израелската войска заяви, че шест ракети били изстреляни през вчерашния ден от Ливан против Израел, само че не достигнали до територията на еврейската страна, съобщи Ройтерс.

В отговор израелската артилерия разкрила огън по мястото, откъдето били изстреляни ракетите.

Няма сведения за жертви или материални вреди. Ракетният обстрел не наподобява да алармира откриването на нов фронт в боевете сред Израел и палестински бойци в линията Газа, отбелязва организацията.

Продължават и договарянията на международните водачи за прекъсването на спора сред двете страни. Йорданският крал съобщи през вчерашния ден, в телефонен диалог с генералния секретар на Организация на обединените нации, че " честите провокативни дейности на Израел против палестинците доведоха до актуалната ескалация, тласкайки района към по-голямо напрежение ", съобщи Ройтерс, като цитира известие на кралския двор в Туитър.

Крал Абдула отбелязал, че " интернационалната общественост би трябвало да поеме своята отговорност и да предприеме дейни дейности, с цел да спре израелските нарушавания в Ерусалим и експанзията против Газа ".

Йорданският монарх добавил, че постоянно е предупреждавал против смяна на историческото статукво на Ерусалим.

Въпреки това бомбардировките не престават и ракети, изстреляни от палестински екстремисти в линията Газа, паднаха в детска градина и цех в южния израелски град Сдерот. Това заяви израелското радио " Кан ", представено от ТАСС. Нанесени са материални вреди, само че няма жертви.

По данни на радиото, против Сдерот били изстреляни десетки ракети. В града няколко пъти били задействани сирените за въздушна паника.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР