Единствената грешка, която направили Русия и Беларус, беше че не

...
Единствената грешка, която направили Русия и Беларус, беше че не
Коментари Харесай

Лукашенко: Единствената ни грешка e, че заедно с Русия не довършихме Украйна през 2014 година

" Единствената неточност ", която създали Русия и Беларус, беше " че не взехме решение този въпрос през 2014-2015 година, когато Украйна нямаше войска и не беше готова ", сподели беларуският президент Александър Лукашенко, представен от " Политико ".

През 2014 година Русия нелегално нахлу в Крим и го анексира от Украйна, а подкрепяните от Кремъл бойци завзеха територия в Източна Украйна. След това обаче бяха контрактувани Минските споразумения именно с присъединяване на самия Лукашенко и спорът в Източна Украйна бе замразен.

Лукашенко е имал комплицирани връзки с Путин през съвсем трите си десетилетия на власт. Но откакто Кремъл му оказа помощ да пресече масовите улични митинги след оповестените от опозицията и Запада за фалшифицирани президентски избори през 2020 година, беларуският водач заложи всичко на Путин, като помогна на Москва да стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година и се съгласи да разположи съветски нуклеарни оръжия на територията на страната си.

Според белоруския прочит на речта на Лукашенко в Минск, той твърди: " Видяхме, че това идва ", имайки поради съветската инвазия. Изказването продължава, че ако войната не беше почнала предходната година, " тя щеше да стартира на следващия ден, само че при по-лоши условия за Русия и Беларус ".

" Политико " цитира  думите на Лукашенко: " Единствената неточност, която направихме евентуално е, че не взехме решение този въпрос през 2014-2015 година, когато Украйна нямаше войска. Искахме да го уредим спокойно. Те обаче използваха това време, с цел да развият боеспособни въоръжени сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР