Единодушно - със 189 гласа за, Народното събрание прие на

...
Единодушно - със 189 гласа за, Народното събрание прие на
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за правната помощ

Единодушно - със 189 гласа " за ", Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за правната помощ. Разглежданият законопроект съставлява законодателна самодейност, която е включена в Националния проект за възобновяване и резистентност, се показва в отчета на водещата правна комисия. 

В него се акцентира, че с приемането на законопроекта се планува даването на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решение на разногласия като се уголемява кръгът от лицата със характерен профил, имащи достъп до системата за правна помощ и се освобождават жителите от възнаграждение на правосъдни такси и разходи по цивилен, административни и наказателни производства, когато им е предоставена правна помощ.

Предвижда се опцията за прилагане на правната помощ в административнонаказателни производства, в производства по издаване и оборване на самостоятелен административен акт по административен ред, в производства пред арбитраж и в процедура по медиация.

С цел облекчение на изискванията за достъп до правораздаване се планува опцията да бъдат освобождавани страните по избрани категории каузи, както от задължението за внасяне на такси, по този начин и от задължението за внасяне на правосъдни разходи, когато им е предоставена правна помощ. Законопроектът уточни органите, предоставящи правна помощ, урежда основанията за отнемане и преустановяване на предоставена правна помощ, както и основава правила за противопоставяне на злоупотребата с това право от страна на недобросъвестни лица, се споделя в отчета на комисията.

Предлага се увеличение на размера на възнаграждението на членовете на Националното бюро за правна помощ и повишение на размера на възнаграждението, което се изплаща на адвокатските препоръки за осъществената от тях активност по администриране на правната помощ.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР