Единодушно със 177 гласа за парламентът прие на първо четене

...
Единодушно със 177 гласа за парламентът прие на първо четене
Коментари Харесай

Парламентът одобри законови промени за повишаване на проследимостта на наличните количества лекарства

Единодушно със 177 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, импортирани от Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ-. Измененията целят повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули на територията на България и основаване на опция за ограничение на съществуващите недобри практики за нерегламентиран успореден експорт.  

С измененията се вкарва обвързване за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули да обезпечава съгласуваност на националния номер за идентификация на лекарствения артикул с кода на продукта в Позитивния лекарствен лист, което да докара до възстановяване проследимостта на лекарствените артикули във веригата на лекарствоснабдяване у нас. Регламентира се и обезпечаването на оперативна съгласуемост и осведомителна съгласуваност посредством продан на данни в машинно четим формат на профилираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, регистъра на националните номера за идентификация на лекарствените артикули, осведомителната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)и на системата от регистри по смисъла на Делегиран правилник (ЕС) 2016/161. Идеята е всички системи да си приказват между тях, изясни Лъчезар Иванов (ГЕРБ-СДС).  

Депутатите отхвърлиха с 57 гласа „ за “, 32 „ срещу “ и 42 „ въздържал се “ законопроекта за изменение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, импортиран от и група депутати от „ “.  

С измененията се оферираше в наличието на Националната аптечна карта да се добави оценка на минималните потребности на популацията от достъп до лекарствени артикули и в денонощни аптеки. В обитаемоте места, в които е открит дефицит на аптеки, се основава правна опция да бъдат сложени автомати за продажба на лекарствени артикули. Държавата финансира откриването на аптеки, в това число денонощни, или продажбата на лекарствени артикули посредством автомати в областите, общините и обитаемоте места, за които в Националната аптечна карта е открит дефицит на аптеки, предвиждаха текстовете. 

Петър Петров от „ “ означи, че законопроектът цели да обезпечи по-добър достъп на популацията до медикаменти. Той означи, че в областите Монтана и Видин (200 хиляди души) няма денонощна аптека, има такава в област Враца. Петров уточни, че задачата е да има денонощни аптеки допълнително общини, а в дребните общини да се обезпечат автомати за медикаменти. 

Васил Пандов („ Продължаваме промяната- “) уточни, че ще се въздържат при гласуването на законопроекта на „ “, тъй като съществува методика, по която НЗОК и Българският фармацевтичен съюз договарят финансов тласък за аптеки в труднодостъпни региони и за денонощни аптеки. За законопроекта на Лъчезар Иванов, Пандов сподели, че би трябвало да се уточняват текстовете. Той уточни, че ангажимент на страната е обезпечаването на систематична съгласуваност сред трите регистъра.  

Георги Георгиев  Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо обучение и е бил юрист към Софийска („ “) разяснява, че знае за какво ПП-ДБ няма да поддържат законопроекта на „ “, съобщи Българска телеграфна агенция. Защото за ПП-ДБ България свършва с табелата на София, разяснява той.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР