Единодушно със 174 гласа за парламентът прие на първо четене

...
Единодушно със 174 гласа за парламентът прие на първо четене
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха единодушно новия Закон за хората с увреждания

Единодушно със 174 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене новия Закон за хората с увреждания. Депутати от всички парламентарни групи показаха поддръжка към законопроекта, като означиха, че с него не се вземат решение всички проблеми, само че се вършат първи, значими стъпки. Предстои прецизиране на текстовете сред първо и второ четене.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков благодари за поддръжката на депутатите, както и на всички участници в работната група, които са помогнали за подготовката на този " мъчно родил се законопроект ". Приемането на закона е първата стъпка към позитивната смяна за хората с увреждания, която те чакат, уточни той.

Новият закон планува една конструкция да дава всички ограничения за поддръжка. От 1 януари 2021 година би трябвало да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания, която да реализира действия, свързани с правене на самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика в бранша.

Създава се Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата на хората с увреждания и да прави действия по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората е увреждания, както и да организира съвещания с представителните организации на и за хора с увреждания.

Определят се нови форми на поддръжка, разпознати посредством самостоятелна оценка на потребностите, която изследва обвързваните със здравословното положение на индивида с увреждания функционални усложнения и съществуването на бариери при осъществяването на ежедневните и други действия, както и типа на нужната поддръжка. Чрез определяне на типа поддръжка индивидът с увреждане ще се насочва към способените институции и организации за осъществяване на съответните му права. Новият метод при правене на самостоятелната оценка планува същата да се прави от профилирани отдели към дирекции " Социално подкрепяне ".

Конкретните типове поддръжка ще са от два съставния елемент - месечна финансова поддръжка според от степента на увреждане и целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите.

Предвижда се от 1 януари 2020 година финансирането и даването на помощни средства, съоръжения и уреди и медицински произведения за хората с увреждания да се реализира от системата на опазването на здравето. Те ще се дават в натурално измерение и в сходство с нов механизъм и одобрени стандарти за качество.

Създават се благоприятни условия за гарантиране на еднакъв достъп до обучение и професионално образование, обезпечаване на претовареност в нормална, профилирана и предпазена работна среда, както и съответна поддръжка за работещите хора е увреждания и техните работодателите. Квотният принцип се вкарва и за частния бранш, като ще се отнася за работодатели с бройка на личния състав от 50 и повече чиновници.

Регламентира се и нова форма на претовареност - предпазената претовареност за хора с трайни и голям брой увреждания, реализирана в центрове за предпазена претовареност.
Предвижда се и смяна в Кодекса за обществено обезпечаване във връзка със ценене за застрахователен стаж при пенсиониране на времето, през което са полагани грижи за лице с трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане над 90 на 100, както и за дете, което се нуждае непрекъснато от непозната помощ.

Ще бъде основана осведомителна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдаване и разбор на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР