Единодушно със 167 гласа за“ депутатите гласуваха на първо четене

...
Единодушно със 167 гласа за“ депутатите гласуваха на първо четене
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Централна част в нашата програма заемат действия в посока намаляване на административния натиск върху бизнеса

Единодушно със 167 гласа „ за “ депутатите гласоподаваха на първо четене промени в Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност, осведоми " Фокус ". Предложените промени са импортирани от Министерския съвет, като със законопроекта се вкарва правилото на служебно събиране на информация по отношение на правосъдния статус на физическите лица. Предлага се справката за свидетелството за съдимост да се прави посредством длъжностен продан на информацията сред администрациите. Със законопроекта се цели и доста понижаване на административната тежест за бизнеса и за жителите, като се чака те да спестят време и разноски поради опцията от служебното събиране на информация за правосъдния статус на физическите лица.

Промените ще обиден 68 закона, в които се съдържа условието за показване на удостоверение за съдимост пред администрацията. Предлаганият законопроект е в осъществяване и на един от главните цели, изведен в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2020 година – понижаване на административната тежест за жителите и за бизнеса. По време на дебатите Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че парламентарната им група ще поддържа този законопроект.

„ Централна част в нашата стратегия заемат точно дейности в посока понижаване на административния напън върху бизнеса. Проведохме над 50 срещи с бизнеса по време на предизборната акция. Тази стъпка е в вярната посока, само че изрично е незадоволителна. Една от главните спънки през икономическото развиване на България е точно административният напън. Предлагам на сътрудниците от ГЕРБ да помислят за доста по необятни стъпки и промени.

Икономическият напредък се дължи на други фактори, само че не и на вложенията. Крайният стопански напредък е този, който е стъпил на вложенията “, съобщи Цонев. По думите му вложения в България няма тъкмо заради административния напън. „ За да не кажа рекет, произвол и така нататък Тази стъпка е даже малко несериозно да се прави цялостен законопроект поради една мярка. От Движение за права и свободи считаме, че в доста връзки би трябвало да се обърне посоката на приемане на разрешителни за вложения.

Първата среща на Доналд Тръмп, когато встъпи в служба като президент, беше с крупни американски вложители. Той сподели, че Америка и страната ще даде разрешителните за вложения. Няма да чакат месеци, с години, няма да бъдат обжалвани, а страната ще им ги даде “, акцентира Цонев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР