Единодушно, със 151 гласа За парламентът наложи мораториум на определени

...
Единодушно, със 151 гласа За парламентът наложи мораториум на определени
Коментари Харесай

НС наложи мораториум върху възлагането на концесии и поемането на държавни заеми

Единодушно, със 151 гласа " За " Народното събрание наложи мораториум на избрани дейности на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет или назначението на служебно държавно управление. От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването, тъй като съгласно тях решението е противоконституционно.

Депутатите разгледаха два сходни плана на решения за налагане на мораторориум - единият на Корнелия Нинова, другият на Мая Манолова. Впоследствие плановете бяха обединени от Правната комисия. Текстът на общия план на решение беше редактиран в пленарната зала. 

Според дефинитивно гласуваният вид Народното събрание налага мораториум върху възлагането на концесии, в това число установяване на концесионни хонорари и даването на позволения за търсене и изследване на подземни благосъстояния.

Забраната включва също поемането и даването на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и правенето на промени в състава на органите за ръководство и надзор на държавните обществени предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала, както и избора или назначението на други управителни или контролни органи.

Мораториумът визира също осъществяването на разпоредителни покупко-продажби с недвижимо и движимо имущество, в това число на държавните лечебни заведения за болнична помощ, избора или назначението на лица, заемащи висши обществени длъжности по смисъла на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, и назначенията в държавната администрация.

Спор в пленарна зала провокира кой е предложил първи мораториума, за какво не е признат още предишния петък, както и дали е противоконституционен.
Борислав Сандов  от " Демократична България "  поиска мораториумът да обхване и осъществяването на разпоредителни покупко-продажби с недвижимо имущество на Министерството на защитата.

" През последните две години са продадени голям брой недвижими парцели на МО с отпаднало предопределение, като за тази година има план-график за още такива парцели ", уточни Сандов и даде образец с парцел, маркиран като здания, само че когато се отиде на координатите, се виждало, че това е " една апетитна повърхност от два декара " на брега на Панчаревското езеро. 

" Имайте поради, че на Панчарево не може да се направи казарма ", репликира го Тома Биков  от ГЕРБ-СДС. 

Мая Манолова изиска предлагането да се разшири и мораториумът да обхване покупко-продажбите с недвижими парцели на МО и на останалите министерства и организации. Накрая беше открита и подкрепена такава редакция на текста, която да обхване и министерствата.

По предложение на Христо Гаджев /ГЕРБ-СДС/ беше добавено, че мораториумът ще включва и покупко-продажбите с движимо имущество.  

" С дебата по мораториум на решения на Министерския съвет се отклонява вниманието от съставянето на устойчиво и отговорно ръководство. Слушах с интерес този спор. До този миг с този спор не се прави нищо друго, с изключение на да се отклони вниманието от най-важния въпрос, а той е да се направи устойчиво и отговорно ръководство на страната в тази сложна обстановка. Всякакви опити за въвеждане на обществото в подвеждане с налагане на мораториуми, извинявайте, само че звучат смешно и тъпо в очите на хората, които са ви изпратили тук ", каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на дебата по мораториума. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР