Единодушно със 141 гласа "за" парламентът прие на първо четене

...
Единодушно със 141 гласа "за" парламентът прие на първо четене
Коментари Харесай

Парламентът единодушно прие промени, намаляващи административната тежест за хората с увреждания

Единодушно със 141 гласа "за " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, импортирани от Министерския съвет. Основна цел на измененията е да се понижи административната тежест за хората с увреждания.

Промените ще имат позитивен резултат върху към 530 000 лица с увреждания и 328 лица, които дават медицински произведения, изясни зам.-председателят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Промените ще усъвършенстват работата и ще покачат качеството на обществените услуги, счита тя.

В отчета на комисията се показва, че се планува понижаване на изискуемите от заявителите документи. Въвежда се обвързване административните органи служебно да събират информация от други институции. Част от декларациите се сплотяват в една.

Ангелова уточни, че депутати от разнообразни групи в комисията са се обединили към това, че би трябвало да се уточни текст от измененията, който по думите й прекомерно уголемява пълномощията на дирекциите "Социално подкрепяне ".

"Г-жо Ангелова, на никой не оказваме помощ, на мен не помагате. Този законопроект на мен по никакъв метод не ми оказва помощ ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Михаил Христов, който е параолимпиец, повторен международен първенец на скок дължина за хора с увреждания. При случай губи двете си ръце.

Той призна, че с измененията се понижава административната тежест, само че попита дали това е най-важното за хората с увреждания. "10 % от популацията на България са хора с увреждания, 80 % от тези хора живеят под прага на бедността, 82 % от децата с увреждания не посещават постоянно учебно заведение. В инструкцията за помощните средства продължава да участва думата "дървена протеза " и други механически помощни средства, излезли от приложимост ", изреди проблемите Христов. Според него единственият резултат от измененията ще бъде улеснението на компаниите за помощни средства да източват общественото министерство.

В имитация Ангелова прикани Христов да не изкривява духа на законопроекта и настоя, че измененията фактически ще понижат административната тежест.

"След това прочувствено изявление на господин Христов е мъчно да се приказва ", сподели ръководителят на комисията Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През... към профила от Движение за права и свободи. Той уточни, че законопроектът има за цел да понижи регулаторната тежест и се съгласи, че значимите проблеми са тези, за които приказва Христов, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР