Единодушно със 138 гласа за, нито един против и нито

...
Единодушно със 138 гласа за, нито един против и нито
Коментари Харесай

Нинова ще е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

Единодушно със 138 гласа " за ", нито един " срещу " и нито един " въздържал се " Националният съвет на Българска социалистическа партия утвърди съдружното съглашение за сформиране на държавно управление и утвърди претендентите на Българска социалистическа партия за вицепремиер и министри.

По време на съвещанието е било решено водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да бъде предлагането на партията за вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността.

Иван Иванов – министър на земеделието, Георги Гьоков – министър на обществената политика, Христо Проданов – министър на туризма – това е предложила Нинова на сътрудниците си по време на пленума. И тримата са приближени до лидерката на Българска социалистическа партия (, както и няколко мандата народни представители.

Това не е първият опит на Иван Иванов да влезе в изпълнителната власт. През 2013 година по време на кабинета " Орешарски " той бе назначен за напълно малко (няколко часа) за зам.-министър на Министерство на вътрешните работи.  Пламен Орешарски, който също не се задържа доста време на премиерския стол, го уволни по предложение на министър Цветлин Йовчев поради няколко медийни изявления, съгласно които през 90-те години депутатът е работил за силовата формация " СИК " в родния си Шумен.

" Националният съвет даде висока оценка на преговорния екип. Даде мандат на госпожа Нинова да подпише съдружното съглашение ", заяви след пленума зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров.

Според Зафиров сега тече подготовка за изключително съвещание на Народното събрание в понеделник. Нищо не пречи в понеделник да имаме ново държавно управление, сподели той, като заяви, че съглашението може да бъде подписано още на следващия ден.

" Имаше съдържателна полемика, в границите на която беше изтъкнато, че ползите на лявата коалиция са били спазвани ", уточни още той.

Предвижда се в бъдещото държавно управление да има петима вицепремиери. Към съглашението има и политическа стратегия с 18 приложения по разнообразни браншове.

Според текста, който пленумът утвърди, Агенцията за сигурност на храните и Агенцията по горите минават от земеделското министерство към премиера, а организацията за одита на средствата от еврофондовете към това ведомство към финансовия министър.

Коалиционното съглашение ще бъде подписано до края на деня. Това разгласи по-рано през днешния ден съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков в коридорите на Народното събрание:

„ Просто би трябвало да имате още малко самообладание – надяваме се до края на деня. В момента изчакваме съвещанието на нашите сътрудници Българска социалистическа партия, с цел да забележим, че всичко при тях е оторизирано за сключване и по-късно ще бъде подписано “, изясни той.

Не се планува наличие на медии. Споразумението обаче ще бъде обществено оповестено, а съставът на бъдещия съдружен кабинет ще бъде разгласен идващите дни, добави Петков.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов удостовери, че съдружното съглашение ще бъде подписано през днешния ден.

„ Не желая никого да подлъгвам, ще бъде комплицирано по доста аргументи. Но всички ние би трябвало с нужната съвестност и със схващане за отговорността, която имаме, да работим тези сложности да бъдат преодолени “, добави той.

„ Продължаваме промяната “ събира подписи за изключително съвещание на Народното събрание в понеделник, на което да се гласоподава проектокабинета. Това разгласи депутатът от Политическа партия Даниел Лорер.

„ Живот и здраве новото държавно управление да бъде гласувано в понеделник – това е нашата упоритост “, сподели той.

Лорер, който се чака да бъде министър на нововъведенията и растежа, сподели още, че съвсем целият състав на бъдещия кабинет е явен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР