Единодушно, с гласуване анблок, Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров

...
Единодушно, с гласуване анблок, Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров
Коментари Харесай

Без изненади в ДПС: Пеевски и Чакъров са съпредседаателите на партията

Единодушно, с гласоподаване накуп, Делян Пеевски и доктор Джевдет Чакъров бяха определени в събота за съпредседатели на Движение за права и свободи. Това оповестиха от пресцентъра на партията. Имената им бяха посочени по време на Национална конференция на Движение за права и свободи в събота. Д-р Чакъров е някогашен министър на околната среда и водите. Делян Пеевски пък е ръководител на парламентарната група на Движение за права и свободи.

Конференцията избра нов Централен съвет и одобри решение и програмна декларация, които обрисуваха главните цели и национални политики на партията, ориентирани към сполучливо присъединяване в избори, подобряването на живота на хората, посредством централна и локални политики, както и решение на задълбочаващия се проблем с демографската рецесия.

В работата на XI Национална конференция, която мина под наслов " Новото начало - дружно с хората ” участваха 910 делегати, показват от пресцентъра на партията. Присъстваха над 350 посетители от парламентарно показани партии, извънпарламентарни партии, синдикати, европейски и международни демократични представители, дипломати, представители на вероизповеданията.

Събитието стартира в отсъствието на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Обръщение от негово име прочете водещата на събитието Искра Михайлова.

Движението за права и свободи (ДПС) е учредено през 1990 година. През годините най-високия пост в партията са заемали Ахмед Доган, Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

Първият ръководител на Движение за права и свободи е създателят на групировката Ахмед Доган . Той е и най-дълго заемалият този пост – от 1990 година до 2013 година Планира да разгласи отдръпването си по време на VIII национална конференция на Движението в НДК, която ще бъде запомнена с нападението против него. Тогава на подиума, от който приказва Доган, се качва Октай Енимехмедов, пробвайки се да стреля с газов револвер в главата му. Атаката приключва несполучливо и мъжът е изведен от залата. По-късно речта на Доган, в която той оповестява, че напуща председателското място, е дочетена от Филиз Хюсменова. Предложеният правоприемник е депутатът Лютви Местан. А Доган остава в партията като почетен ръководител.

В началото на 2013 година отпред на Движение за права и свободи застава Лютви Местан . На лидерското място го изстрелва точно Доган. Преди да заеме председателския пост в Движението, Местан беше един от дългогодишните зам.-председатели на партията. Близо три години минават от момента, в който Доган акцентира визионерския нюх на Местан, до този, в който почетният ръководител на Движение за права и свободи обществено порицава своя правоприемник. Причината - негови думи от трибуната на Народното събрание за дейностите на съветската военна авиация, която " нарушава въздушното пространство на Турция неведнъж ”. След като афишира, че самичък няма да напусне Движение за права и свободи, точно на рождения си ден през 2015 година, Местан е пропъден от всички постове и от партията. Няколко политически жеста остават емблематични за него - целувката му със Сергей Станишев на " Орлов мост ”, скрепила съдружния мир по време на ръководството на държавното управление на Пламен Орешарски. Няколко месеца по-късно Местан пи кафе с Бойко Борисов в Кърджали.

След Местан през 2016 година за ръководител на Движение за права и свободи е определен Мустафа Карадайъ . Четири години по-късно той е избран отново. През 2023 година изненадващо разгласи, че подава оставка като ръководител на Движението за права и свободи. Това се случи близо месец преди мандатът му да изтече. Тогава претекстове от самия него не бяха посочени. Обяснението за какво е решил да се раздели с председателския пост в Движение за права и свободи пристигна след 10 дни. По думите му това се случило директно преди Централния съвет и Националната конференция на Движението, с цел да е ясно, че не е претендент за ръководител на партията за идващия мандат. Два месеца по-късно се чуха още претекстове за отдръпването му - изясни, че се е изморил от дългите години в политическия живот и е решил да даде опция за развиване на капацитета на партията. След като Карадайъ подаде оставка, почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган застана още веднъж отпред на партията. Той предложи Движението да има двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР