Единодушно с 212 гласа за, без нито един против и

...
Единодушно с 212 гласа за, без нито един против и
Коментари Харесай

Вдигнаха прага на задължителната регистрация по ДДС

Единодушно с 212 гласа " за ", без нито един " срещу " и " въздържал се " Народното събрание (НС) одобри на първо четене промени в Закона за налога върху добавената стойност (ДДС), с които се завишава минималният предел на облагаемия годишен оборот за регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева от 1 януари следващата година.

Проектът е импортиран от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на " Демократична България ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

Той планува също от началото на 2024 година прагът да се вдигне още - на 166 хиляди лева, само че вносителите оповестиха, че сред двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предлагането, тъй като това е спор, който ще се води следващата година. Освен това е нужна втора дерогация от Европейски Съюз, изясни Димитров. По думите му препоръчаните промени в закона за Данък добавена стойност ще обиден огромен брой дребни и междинни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще понижат административните си разноски и ще могат да трансферират това и към своите клиенти. 100 000 лева е приблизителната стойност на междинното равнище на прага за регистрация в Европейски Съюз и Европейска комисия няма да има съображение да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

Три дни да е срокът за оферти сред двете четения, реши Народно събрание.

По отношение на резултатите за бюджета и според от това какъв брой компании ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат сред 85 и 130 милиона лв., се показва в претекстовете на вносителите.

Сегашният предел за регистрация, настоящ от 1 януари 2003 година, стартира да основава огромни усложнения за дребните стопани, които към този момент рутинно имат обороти над прага, което постанова регистрирането им и усилва административната тежест, показват още създателите на плана. Нека този парламент завърши тази доста значима промяна, прикани Мартин Димитров.

Александър Иванов разгласи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще поддържа повдигането на прага за наложителна регистрация, мярката е и част от предизборната им стратегия.

Румен Христов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, уточни, че след края на многото на брой рецесии, се надява Европа още веднъж да се върне към дебата за единната Данък добавена стойност ставка, за която Съюз на демократичните сили упорства. Вдигането на прага за регистрация визира и хората със свободни специалности като писатели и художници, акцентира още Христов.

Стоян Таслаков от ПГ на " Възраждане " също изрази поддръжка за предлагането, което, по думите му, е потребно за бизнеса. Промяната ще облекчи дребните компании откъм административни и счетоводни такси, означи той.

От " ИТН " също застават за плана. Той ще докара до прогнозируемост за дребните компании да създадат плановете си, изясни Снежанка Траянска.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР