Единодушно с 20 гласа за членовете на Висшия съдебен съвет

...
Единодушно с 20 гласа за членовете на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Избраха Галина Захарова за председател на ВКС

Единодушно с 20 гласа " за " членовете на Висшия правосъден съвет /ВСС/ избраха за ръководител на Върховния касационен съд /ВКС/ арбитър Галина Захарова. Тя ще бъде първата жена ръководител на висшия съд. Висш съдебен съвет ще изпрати предлагането за назначение на Захарова до президента.

След избора си арбитър Захарова благодари на членовете на Висш съдебен съвет за доверието, което са дали своят вот на Пленума на Върховен касационен съд, който издигна номинацията й. " Убедена съм, че това е голяма крачка към съдийското самоуправление ", сподели тя.

Голяма част от членовете на съвета взеха решение да изразят устно мнения в поддръжка на кандидатурата на арбитър Захарова. Позициите си те показаха откакто беше извършено чуване пред Пленума на Висш съдебен съвет, траяло съвсем шест часа.

" Ще поддържа кандидатурата на арбитър Галина Захарова ", уточни основният прокурор Иван Гешев в своето мнение по избора за ръководител на Върховен касационен съд. Той уточни, че има два аргумента за своята позиция. Това са, че арбитър Захарова е безукорен експерт и че е подкрепена единомислещо от Пленума на Върховен касационен съд. " Като прокурор по никакъв метод не бих си разрешил да слага под подозрение съдийското самоуправление ", сподели основният прокурор Иван Гешев.

В поддръжка на арбитър Захарова се изрекоха още представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който съобщи, че " днешният избор е добра опция да създадем стъпка в вярната посока, в случай че желаеме да върнем доверието в институциите на Република България ".

Според част от членовете на съвета е показателно за качествата на арбитър Захарова това, че тя е номинирана от Пленума на Върховен касационен съд. Редица от тях споделиха, че са получили отзиви от сътрудници магистрати за Галина Захарова, че е експерт и " добър човек ".

Евгени Иванов, член на Висш съдебен съвет, означи, че е очаквал в процедурата за избор да вземат участие повече от един претендент, с цел да има съревнование, само че акцентира, че " един претендент не значи слаб избор ". Според Цветинка Пашкунова от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, Галина Захарова дава отговор на законовите условия за заемане на поста ръководител на Върховен касационен съд. По думите й тя има високи професионални и нравствени качества, задълбочени правни знания, изявена самостоятелност и воля към налагане на правда.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР