Единодушно с 20 гласа "за" членовете на Висшия съдебен съвет

...
Единодушно с 20 гласа "за" членовете на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Избраха единодушно Галина Захарова за председател на ВКС

Единодушно с 20 гласа "за " членовете на Висшия правосъден съвет избраха за ръководител на Върховния касационен съд арбитър Галина Захарова, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя ще бъде първата жена ръководител на висшия съд.

Тя бе и единственият претендент за поста, откакто нито членовете на Висш съдебен съвет, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

Галина Захарова е издигната от съдиите. Тя е зам.-председател на Върховен касационен съд.

Мандатът на настоящия ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов изтича през февруари. Той съобщи, че поддържа кандидатурата ѝ.

Коя е Галина Захариева?

Тя е родена на 4 май 1964 година в София. Завършва „ Право “ в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1988 година В интервала 1988-1989 година е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 година до 1991 година е младши арбитър в същия съд. От 1991 година до 1992 година е областен арбитър в Пети областен съд (СРС), а от 1992 година става заместник-председател на съда.

Работи като арбитър в Софийския градски съд от 1993 година до 1998 година, като в интервала 1998-1999 година е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е арбитър от 1999 година до 2004 година и от 2004 година до 2007 година е негов заместник-председател. От 2007 година до 2011 година е член на Висшия правосъден съвет. След това продължава да работи като арбитър в Софийския апелативен съд до 2013 година Във Върховния касационен съд правораздава от 2013 година, като от 2017 година е ръководител на Второ наказателно поделение.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и юристи към Европейския институт за обществена администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правораздаването. Била е преподавател в редица образования, проведени от НИП.

Участвала е в Експертен комитет за ранна предварителна защита на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е специалист в районен план за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и специалист за България в изследвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на правосъдното съдействие по наказателни каузи в Европейския съюз; за минималните наказания, използвани в страните членки, и за наказванията, свързани с отнемане от права в страните членки.

На 13.11.2018 година е назначена от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за заместител на ръководителя на Върховния касационен съд и началник на Наказателната гилдия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР