Единодушно, с 15 гласа за“, парламентарната комисия по здравеопазване прие

...
Единодушно, с 15 гласа за“, парламентарната комисия по здравеопазване прие
Коментари Харесай

Здравната комисия прие да се забрани продажбата на райски газ на непълнолетни


Единодушно, с 15 гласа „ за “, парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на първо гласоподаване законопроект за изменение на Закона за здравето, който планува възбрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, в това число и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, учебни заведения, общежития за възпитаници, лечебни заведения, на спортни прояви, проведени за деца и възпитаници, на публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници, както и в закрити публични места. На тези места се не разрешава и използването на божествен газ, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Днес в болница „ Пирогов “ имаше случай на признато дете след приложимост на божествен газ, дружно с алкохол, само че водещата причина за банкет в лечебното заведение е алкохолът, сподели депутатът проф. Костадин Ангелов /ГЕРБ-СДС/. Ангелов уточни опитът на други страни, обвързван с продажбата и използването на божествен газ и посочи, че в Ирландия е криминализирана продажбата му на деца под 18-годишна възраст, в Дания е лимитирана продажбата на малолетни, а във Франция е неразрешена. Иска ми се всеки от нас да разбере, че политиката е политика и тя има място в Народното събрание, само че има моменти, в които би трябвало да забравим за политиката и да поддържаме стойностните неща, добави проф. Ангелов. 

Предвижда се основаване на национални стратегии за недопускане на приложимост на божествен газ от деца, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Любомир Бакаливанов. Забраната за продажба е задоволителна за реализиране на понижаване на рисковете за здравето на малолетните, сподели още той, представяйки мнението на Министерството на здравеопазването. По думите му в Закона за здравето за „ закрито публично място “ няма формулировка. Райският газ се употребява като анестетик и аналгетик, както и в хранителната промишленост, напомни той. 

Според депутата проф. Георги Михайлов /БСП/ казусът с райския газ стартира да става като епидемиологичен в България. Големият проблем за нашите деца са опиатите, добави той. По думите му използването на божествен газ „ отваря вратите “ на младежите към твърдите опиати. 

Всички партийни групи ще поддържат оферти законопроект, сподели ръководителят на комисията Антон Тонев. В толкоз къс период може би не предлагаме съвършения законопроект, само че се убедихме, че законотворчеството е развой, който може да бъде надграждан. Ще се постарая, макар че на следващия ден ще е динамичен ден, той да бъде включен в дневния ред и ще помоля всички депутати да се записват, добави Тонев. 

На 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание смяна в Закона за протекция на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, в това число онлайн, и използването на диазотен оксид, прочут като божествен газ, от деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР