Единодушно с 12 гласа за и нито един против съдийската

...
Единодушно с 12 гласа за и нито един против съдийската
Коментари Харесай

Кирилов: Престижът е уронен, без значение дали САЩ ще дадат данни за Миталов

Единодушно с 12 гласа " за " и нито един срещу съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет реши да даде период от 7 дни на министъра на правораздаването Данаил Кирилов, в който той би трябвало да показа доказателства - по кое време, на кои дати, с какви дейности арбитър Андон Миталов е нарушил служебните си отговорности и е уронил престижа на правосъдната власт.

Кирилов би трябвало да обоснове настояването си за дисциплинарно уволняване с съответни обстоятелства и условия, както и по кое съответно произвеждане са били осъществени нарушавания от арбитър Миталов. Освен това Кирилов би трябвало да каже от кое място и от по кое време има информация за въпросните нарушавания. Съдийската гилдия одобри за сведение и заключението на Инспектората на Висшия правосъден съвет по настояването на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Обсъждането на проблема със глобения от Съединени американски щати арбитър Андон Миталов в съдийската гилдия мина за към час при закрити врата.

Престижът на правосъдната власт е накърнен - доказателствата са обществено налични, публично известни и няма потребност от тяхното категорично доказване. Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов пред публицисти на излизане от Висшия правосъден съвет след съвещанието на съдийската гилдия, която разиска проблема със глобения от Съединени американски щати арбитър Андон Миталов.

Кирилов сподели, че е предложил на членовете на съдийската гилдия, в случай че тези условия са им незнайни, той ще ги потвърди в 7-дневен период, който му бе избран, с цел да добави и стимулира настояването си съдията да бъде дисциплинарно уволнен.

Кирилов отговори позитивно на въпрос дали ще търси доказателства за уронения авторитет на правосъдната власт в съответното дело, по което Миталов разреши на обвинявания в шпионаж водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов да отиде в Москва за приемане на медал " Дружба " от съветския президент Владимир Путин.По думите му, до петък не е разполагал с доказателствата по формираното на това дело. Кирилов сподели, че в случай че има дисциплинарно произвеждане против съдията, то ще бъде обвързано с решенията му за Малинов.

" Ако постъпят други доказателства, съдийската гилдия ще проучва, ще реши и ще вземе решение дали да образува дисциплинарно произвеждане ", сподели Кирилов. Свидетелство за уронения авторитет изрично е изказването надържавния секретар Майк Помпео. По думите на министъра това даже води до уронване на освен на престижа на правосъдната власт, само че и на България.

Кирилов сподели, че изказванията за корупция би трябвало да бъдат разследвани и в случай че друга страна има доказателства, те ще бъдат съответстващи за следствието в България.

" Българското правораздаване не би трябвало да бъде безучастно и би трябвало да има следствие. Като бъдат изпратени такива данни, те ще бъдат съобразени. Ако не бъдат изпратени, би трябвало да се съберат или да не се съберат доказателства в България. Мисля, че бездействието в този случай не оказва помощ за подсилване на доверието в правораздаването. За да има доверие, би трябвало да има съответни съответни и своевременни дейности ", сподели Кирилов.

По думите на министъра, без значение дали Съединени американски щати ще дават или не данни за закононарушения и корупция, осъществени от арбитър Миталов, престижът на правосъдната власт към този момент е накърнен.

Видео от коментара на министър Кирилов - тук

По-рано през днешния ден ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов акцентира, че е извънредно значимо да бъдат показани доказателства за корупция и изясни, че предлагането на министър Кирилов съдържа доста неясноти и пропуски. Видео от коментара на Лозан Панов - тук

Как мина съвещанието на съдийката гилдия - тук
Становището на Съюза на съдиите по проблема - тук
С какви претекстове министър Данаил Кирилов изиска дисциплинарно уволняване за арбитър Миталов - тук
Защо някогашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска инспекция от Инспектората на Висш съдебен съвет - тук
Какви са резултатите от инспекцията на Инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на Съединени американски щати против Миталов - тук
Какво съдържат наредбите, съгласно които Съединени американски щати постановат сходни наказания - тук
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР