Единодушно с 11 гласа за Конституционният съд (КС) обяви за

...
Единодушно с 11 гласа за Конституционният съд (КС) обяви за
Коментари Харесай

Конституционният съд: Мораториумът върху кабинета "Борисов 3" бе недопустим

Единодушно с 11 гласа " за " Конституционният съд (КС) разгласи за неприемливо Народното събрание със свое решение да лимитира пълномощия на другите управляващи и краткотрайно да се стопира осъществяването на пълномощия на президента, изпълнителната власт и други държавни органи.

Решението идва, откакто Конституционният съд бе сезиран от депутати от ГЕРБ. Въпросът бе подложен след решението на 45-ото Народно заседание от 22 април да наложи мораториум над избрани дейности на към този момент подалия оставка кабинет " Борисов 3 ".

Налагането на мораториум бе по предложение на Българска социалистическа партия и " Изправи се! Мутри вън " и гласувано от Народното събрание със 151 гласа " за " от всички партии без групата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Още тогава по време на дебата и преди гласуването имаше подозрения за противоконституционност. То обаче бе стимулирано с концепцията да се отнеме опцията държавното управление в оставка да раздава концесии, както и да прави назначения в администрацията и регулаторните органи.

Мораториумът действаше до 12 май, когато бе назначен първият длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев. На процедура той докара до възбрана за отдаването на концесии, издаване на вътрешен дълг, беше замразена продажбата на държавни и общински лечебни заведения, както и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно присъединяване. Освен това за този интервал бяха блокирани и всички назначения в правосъдната система.

Освен наложителното пояснение на конституцията от ГЕРБ желаеха съдът да анулира и самото решение за налагане на мораториума. Съдът обаче отклонява настояването, защото той от дълго време не работи. В произнасянето си съдът подчертава на разделянето на управляващите, като се акцентира и че държавното управление в оставка има същите пълномощия като постоянното.

" Парламентарният надзор и политическата отговорност на държавното управление пред Народното събрание оказват въздействие върху упражняването на изпълнителната функционалност на държавното управление, само че без да отстраняват неговата автономия или да лимитират пълномощията му ", припомня съдът на депутатите от 45-ото Народно заседание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР