Единодушно с 10 гласа „за" Съдийската колегия на Висшия съдебен

...
Единодушно с 10 гласа „за" Съдийската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

ВСС защити съдията, цензурирал заглавия в медиите за Перата

Единодушно с 10 гласа „ за " Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри във вторник декларация в поддръжка на арбитър Калин Кунчев. Той се прочу със своите правосъдни решения, които даваха препоръки и образци за това по какъв начин би трябвало да звучат медийните заглавия за Петър Низамов – Перата.

Кунчев осъди два бургаски уеб страницата, предизвикали „ нравствен дискомфорт “ на Перата. След решенията на съда бургаските публицисти се сплотиха в протестна декларация в отбрана на свободата на словото и правото на жителите да бъдат осведомени.

"Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия каузи и две невиждани неоправдателни решения, постановени от областен арбитър Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на рискови процеси - неспособност да изпълняваме своите служебни отговорности, изключително при отразяване на престъпни случаи. Колегите от две медии бяха наказани единствено, тъй като са отразили случай по данни от публични прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. " - написа в декларацията на бургаските публицисти.

Във вторник Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет е провела изключително съвещание, свикано от членовете на Комисия „ Професионална нравственос “: Олга Керелска - ръководител, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова.

"Заседанието бе с единствена точка в дневния ред - приемане на Декларация по отношение на митинги на публицисти във връзка решения на Районен съд - гр. Бургас и следващи изявления в медии ", оповестяват от пресцентъра на Висш съдебен съвет.

Публикуваме цялостния текст на декларацията от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет:

"Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет декларира религия, поддръжка и разбиране в силата на конституционно прогласената самостоятелност на правосъдната власт в Република България.

Държавните органи, юридическите лица и жителите, без значение от правния и публичния си статус, са длъжни да съблюдават законите и откритите етични стандарти. Това се отнася с особена мощ до експертите в тези обществени сфери, които имат средствата и опциите да влияят и въздействат върху публичното мнение.

Членовете на Съдийската гилдия показваме паниката си по отношение на отразените в някои медии изказвания за неетично и непрофесионално държание на български арбитър при осъществяване на служебните му отговорности. Подобни дейности имат отрицателен резултат, както върху обществения имидж на съда и правосъдната власт, по този начин и върху журналистическата общественост и медиите, което изисква съблюдаване на салдото сред конституционните правила за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на правосъдната власт.

Категорично се противопоставяме на общественото заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се насочат внушения за пристрастност, липса на обективност и несъответственост с високите професионални и нравствени условия към длъжността на съдията.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет осъжда всяко посягане върху независимостта на правосъдната власт и българските магистрати.

Високо ценим свободата на словото и правото на жителите да бъдат осведомени и се надяваме, че дейностите на журналистическата гилдия в гр. Бургас не съставляват опит за напън върху съда по неприключило правосъдно произвеждане и за въздействие върху неговата безпристрастност. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР