Единодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен

...
Единодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен
Коментари Харесай

Правната комисия единодушно отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

Единодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Изборния кодекс.

„ За “ повторното приемане на промените в Изборния кодекс гласоподаваха 14 народни представители. Предстои ветото на президента да се гласоподава дефинитивно в пленарна зала. „ Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на сътрудниците ни, че ще предприемем законодателна самодейност, касаеща нормите за преференциалния предел. Те да бъдат такива, каквито са в настоящия закон “, разгласи ръководителят на комисията Данаил Кирилов.

Държавният глава върна закона за ново разискване в Народното събрание на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за обезпечаване на почтени избори. Радев наложи несъгласие на увеличението на прага на преференцията, както и на ограничението на машинното гласоподаване. Вето беше наложено и на текстовете, съгласно които не всички, а единствено част от решенията на ЦИК могат да се апелират пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при анулирано от Върховен административен съд решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, само че не с болшинство от две трети, а с нормално болшинство на половината плюс един от членовете ѝ.

Измененията в Изборния кодекс минаха в Народното събрание на 14 февруари. Според измененията за евроизборите претендентът би трябвало да получи действителни гласове не по-малко от националната изборна квота, а за парламентарните не по-малко от районната квота. По този метод отпадна предходното условие за годност на преференцията от най-малко 7% от гласовете.

След гласуването Българска социалистическа партия напусна Народното събрание. Няколко дни по-късно – на 18 февруари, ръководителят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика незабавно съвещание на Изпълнителната комисия и от партията оповестиха, че ще върнат преференциите и ще задействат процедура за нова изборна комисия. ГЕРБ внесе нови промени в Изборния кодекс за възобновяване на преференцията.

Президентът прикани Българска социалистическа партия да се върне в пленарна зала за идното гласоподаване на измененията. Опозицията приветства ветото, само че разгласи, че няма да бъде в Народното събрание, до момента в който не бъдат изпълнени всичките ѝ условия. Управляващата коалиция ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ взе решение да отхвърли президентското несъгласие върху измененията в Изборния кодекс с мотив, че изказванията на президента Румен Радев, че няма правосъден надзор, не дават отговор на истината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР