Единодушно и без дебат и обсъждане пленумът на Висшия съдебен

...
Единодушно и без дебат и обсъждане пленумът на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Съдебният съвет единодушно освободи Цацаров като главен прокурор

Единодушно и без спор и разискване пленумът на Висшия правосъден съвет одобри оставката на основния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа " за ". Точката бе последна в дневния ред, откакто в сряда Народното събрание реши със 165 гласа " за " Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия. Веднага след избора Цацаров подаде оставката си пред правосъдния съвет.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов откри съвещанието на пленума, рапортува молбата на основния прокурор Сотир Цацаров да бъде освободен от поста и помоли тя да бъде гласувана като първа точка, а той самият да бъде освободен от задължението да води съвещанието. Самият Цацаров не участва.

Единствено представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев взе думата и изясни, че всъщност става въпрос за оставка и тя не се разяснява, а единствено се гласоподава, с цел да може да се изпрати предложение до президента Цацаров да бъде освободен с декрет, който би трябвало да се обнародва в " Държавен вестник ".

След гласуването министър Кирилов напусна съвещанието.

Процедурата продължава с декрет на президента Румен Радев, който би трябвало да освободи Цацаров предварително от поста, а по-късно документът да бъде обнародван в Държавен вестник. В изявление за Би Ти Ви нощес президентът даде знак, че не има намерение да бави указа.

Така се оказва допустимо още идващия вторник (когато излиза постоянният брой на Държавен вестник - бел. ред.) Цацаров да оглави публично антикорупционната комисия и да даде зелена светлина за незабавното встъпване в служба на досегашния си заместител и към този момент определен за нов основен прокурор Иван Гешев. В сряда пред публицисти Цацаров подсети, че президентският декрет за назначение на Гешев няма дата и постът може да бъде ангажиран сега, в който се оваканти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР