Единодействието на държавните институции и местната власт в Пловдивска област

...
Единодействието на държавните институции и местната власт в Пловдивска област
Коментари Харесай

Ангел Стоев: Пловдив е добрият пример за интеграцията на бежанците от Украйна


Единодействието на държавните институции и локалната власт в Пловдивска област може да служи като модел за интеграцията на украинските бежанци, освен в България, само че и в цяла Европа. Това съобщи регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев след срещата си с почетния консул на Украйна в града Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “. От страна на регионална администрация участваха основният секретар Георги Янев и началникът на отдел „ Координация и европейска интеграция “ Маргарита Вранкова.

„ Създадени са всички условия за сполучливата акомодация и социализация на хората, бягащи от ужаса на войната. Всички институции в Пловдив са извънредно доброжелателни и ни оказват помощ с всичко, което е належащо. Благодарение на общите ни старания бежанците имат заслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове “, акцентира Наталия Елис. Тя благодари на Община Пловдив, която даде постройката на някогашната Белодробна болница за потребностите на фондацията. С труда на бежанците, доброволците и общинските компании, както и със средствата на доста частни донори, тя беше превърната във втори дом за хората, търсещи леговище. Пак със съдействието на Община Пловдив е основан детски център в регион „ Тракия “, подобен следва да бъде открит и в регион „ Източен “.

„ Областна администрация през цялото време е в непрекъсната съгласуваност с нас и ни оказва цялостно подпомагане в връзката с всички държавни институции на локално равнище и с министерствата “, съобщи още Елис и още веднъж благодари.

„ В регионална администрация имаме голям брой запитвания от украински жители за валидността на документите им за правоуправление и колите им. Бихме желали по своите канали да успокоите хората, че украинските шофьорски книжки са годни за периода на предоставената от Република България протекция, а колите с украинска регистрация могат да се ръководят в страната ни, в случай че имат годен документ „ Зелена карта “ за България или имат подписана гранична застраховка “, изясни Георги Янев. Той добави, че подмяната на украинските номера с български, може да стане, в случай че притежателят е придобил статут на дълготрайно пребиваващ в България.

По предложение на регионалния шеф следва да бъде проведена среща с кметове на обитаеми места от региона. „ Има много хора, които търсят работа и желаят да наемат жилища в околните общини на Пловдив, само че нямат информация за потребностите на локалния бизнес. Затова кметовете ще ни бъдат в огромна помощ “, акцентира Ангел Стоев. Той изрази признателност към господин Георгиев и госпожа Елис за съпричастността и големите старания, които поставят за хората, прогонени от войната.

Областният шеф заяви, че идната седмица ще има среща с началника на Регионалното ръководство на образованието – Пловдив Антоанета Пакова, с цел да разясняват въпроси, свързани с подготовката на изборите, готовността на учебните заведения за новата образователна година, включително и за обезпечеността на образованието на украинските деца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР