Единният фронт на Запада по отношение на Украйна се пропуква

...
Единният фронт на Запада по отношение на Украйна се пропуква
Коментари Харесай

Украйна демонстрира смелост, докато Западът се колебае

Единният фронт на Запада във връзка с Украйна се пропуква повече от всеки път, а Киев няма различен избор, с изключение на да се усмихва и да го понася , написа „ Politico “.

Повече от 500 дни след пълномащабната инвазия на Русия републиканските законодатели във Вашингтон осуетиха напъните за разпределяне на по-щедра помощ на разкъсваната от война страна. Само 9 дни след визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, който дойде, с цел да помоли за продължение на поддръжката от страна на Съединени американски щати, станаха ясни настройките на републиканците в Конгреса, които желаят да прекратят помощта на Вашингтон за Киев.

По същото време, когато републиканците гласоподаваха с „ не “ на Капитолийския рид, гласоподавателите в Словакия избраха проруския министър председател Роберт Фицо , който също разгласи, че е срещу изпращането на муниции на Украйна и наподобява ще се сплоти с унгарския министър председател Виктор Орбан , с цел да се опълчи на по-нататъшната европейска поддръжка за Киев. Полша , в миналото най-надеждният съдружник на Киев, направи шокиращото изказване на 20 септември, че повече няма да изпраща оръжия на Украйна.

Тези предупредителни знаци обаче към момента не значат изрично дълбока смяна в политиката на Вашингтон или Брюксел по отношение на Украйна. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание да поддържа Украйна макар бюджетното крушение. Повечето европейски водачи също не престават да я поддържат, като съгласно двама дипломати от Европейски Съюз, поискали анонимност, през идващите месеци ще бъде признато предложение за спомагателна поддръжка за страната в размер на към 50 милиарда евро .

Помолена да разяснява обстоятелството, че в американския проектозакон за краткотрайното финансиране липсва каквото и да е финансиране за Украйна, прессекретарката на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи: „ Президентът построи коалиция от повече от 50 страни, които да дават помощ в поддръжка на Украйна. Има доста мощна интернационална коалиция зад Украйна и в случай че Путин си мисли, че може да ни надвие, бърка. “

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел показа, че е „ сигурен “ , че решението за блокиране на финансирането на Украйна ще бъде преразгледано .

„ Ние ще продължим да бъдем на ваша страна, “, разяснява още той пред кореспонденти в Киев, когато беше запитан по какъв начин ще се отрази на Украйна бюджетният недостиг от страна на Съединени американски щати.

Украинските политици , които са подложени на рецензии от страна на Съединени американски щати и Обединеното кралство, че наподобяват незадоволително „ признателни “ за западната помощ, демонстрираха оптимизъм.

„ Работим и с двете страни на Конгреса, с цел да подсигуряваме, че това няма да се повтори още веднъж, при никакви условия, “, съобщи външният министър Дмитрий Кулеба .

Думи на признателност

Въпреки тези опити да се придаде позитивен темперамент на обстановката, откритата рецензия на помощта за Украйна от страна на някои високопоставени западни политици в комбиниране с онлайн офанзивите на Илън Мъск против украинския президент Володимир Зеленски, изпраща смразяващо обръщение към Киев. Ето за какво досегашното обръщение, че Съединени американски щати и Европа ще поддържат Киев, без значение от всичко, стартира да звучи несъстоятелно .

Украйна продължава да е мощно подвластна от западната поддръжка освен за укрепване на бойните си дейности си против Русия, само че и за поддържане на държавната си администрация в положително положение. Според прогнозния си бюджет за 2024 година Украйна чака да получи 42,8 милиарда $ от интернационалните донори през идната година, като огромна част от тези средства ще дойдат от Съединени американски щати. През юни министърът на финансите на Украйна Серхий Марченко съобщи, че Съединени американски щати би трябвало „ да се намесят и да дават на Украйна най-малко средносрочно облекчение “. На въпрос дали намаляването на финансовата помощ от страна на Съединени американски щати ще докара Киев до бюджетен недостиг, представител на Марченко отхвърли да разяснява.

Европа също се тормози какво да чака от Вашингтон отсега нататък. Въпреки че множеството страни от Европейски Съюз са съгласни да поддържат Украйна, помощта за Киев е обвързана с по-широк обзор на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз , по който няма единогласие . И защото всички 27 страни от Европейски Съюз би трябвало да поддържат съглашението, може да се окаже мъчно то да бъде признато до края на годината, когато изтича срокът за актуалната поддръжка на Европейски Съюз за Украйна. Всъщност унгарският министър председател Орбан към този момент разгласи, че не е подготвен да финансира Украйна, в случай че тя не преразгледа отношението си към унгарските малцинства, живеещи на нейната територия. Въпреки че критиците дефинират тази позиция като тактическо несъгласие, целящо да отключи средства, които Брюксел отхвърля на Будапеща поради обособен спор за върховенството на закона, Орбан може да употребява избора на своя съидейник от Словакия, с цел да затвърди тактиката си на договаряния.

На фона на несигурността дали в последна сметка Украйна ще може да финансира бюджета си и да продължи да води сполучливо военните си дейности, украинските високопоставени чиновници се пробват да се държат самоуверено и да наподобяват признателни . В диалог с екип на “Politico ”, извършен предходната седмица, украинският министър-председател Денис Шмихал акцентира на своята „ признателност “ към Полша – съдружник, който преди време влезе в спор с Киев по отношение на износа на зърно, а в този момент даде обещание да не изпраща повече оръжия за Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР