Единната система за туристическа информация стартира официално. От днес всички

...
Единната система за туристическа информация стартира официално. От днес всички
Коментари Харесай

Стартира Единната система за туристическа информация

Единната система за туристическа информация започва публично. От през днешния ден всички притежатели тук-там за настаняване, наложително би трябвало в действително време да подават информация за гостите си към системата. В противоположен случай подлежат на санкция. Целта е да се изсветли бранша и на едно място да има централизирана информация, до която Туристическото министерство, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, общините и Национален статистически институт да имат достъп когато и да е.

Данните за всеки екскурзиант когато и да е да бъдат на едно място. Това е концепцията на ЕСТИ.

Иван към този момент е въведен в системата. За това се погрижи Георги Гърбев, притежател на къща за посетители споделя, че елементарно се работи с новия програмен продукт, само че в случай че с бизнеса се занимава единствено един човек, ще му бъде натоварено.
Георги Гърбев, притежател на къща за посетители: Отнема десетина минути на всеки човек.
Основният плюс на ЕСТИ е, че хотелиерите няма сами да подават едни и същи данни в разнообразни ведомства, считат от сектора.
Димитър Колев, шеф на хотелски комплекс: И ще е ясно, че всички хотели, въвели и записали се в ЕСТИ, са напълно в светлия бранш.
А съгласно Националния ръб по туризъм тази система е измежду най-умните ходове на министерството. Защото поставя завършек на статистическия безпорядък в бранша. До в този момент Национален статистически институт и министерство събираха данни посредством напълно разнообразни принадлежности.
Мартин Захариев, зам.-председател на УС на Сдружение Национален ръб по туризъм: По национална статистика имаме 3 хил и от горната страна места, а в регистъра на Министерството на туризма имаме близо 19 хиляди та и малко повече. Значи това е близо 6 пъти разлика. Така да се каже страната не знае какво прави в левия си и в десния си джоб. Проблемът е, че вложителите - локални, задгранични, които желаят да са участници в този пазар, нямат действителната картина каква е конкурентната среда, в която се случва инвестицията.
Затова през днешния ден е крайният период за включване в системата.
Мартин Захариев, зам.-председател на УС на Сдружение Национален ръб по туризъм: Не е допустимо да осъществяваш този тип активност, туристическа активност като място за настаняване, в случай че не си въвел системата ЕСТИ. Така че никой не трябва да си прави илюзиите, че ще остане встрани от тази система на надзор.
Тези, които отсрочват ще бъдат глобявани. При първо нарушаване глобата е сред 1000 и 3 хиляди лв., при второ - двойно повече, а при трето - обектът се затваря.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР