Единната позиция на страните членки на ЕС убеди Виктор Орбан

...
Единната позиция на страните членки на ЕС убеди Виктор Орбан
Коментари Харесай

Как Орбан се съгласи за помощта от ЕС за Украйна

Единната позиция на страните членки на Европейски Съюз убеди Виктор Орбан да приключи “изнудването си ” и да поддържа пакет за финансиране на Украйна на стойност 50 милиарда евро, написа английският в. “Гардиън “.

Унгарският министър председател, който от декември блокираше средствата, направи един от най-бързите противоположни завои в историята на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз след шест седмици, през които твърдеше, че няма да се пречупи, отбелязва изданието.

Лидерите, които за повторно в границите на два месеца бяха принудени да се събират в Брюксел, с цел да се опитат да прокарат пакета, изглеждаха облекчени, че договорката най-сетне е подписана, само че някои от тях сякаш бяха и подразнени, разяснява английският вестник.

Орбан най-сетне се поддаде на натиска след поредност от срещи в последния миг с италианския министър председател Джорджа Мелони, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц, както и с ръководителите на Европейската комисия и на Съвета Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, показва “Гардиън ”.

Извънредните старания, нужни да накарат унгарския министър председател да капитулира, показват както неповторимата дарба на унгарския водач да играе ролята на препъни камък, по този начин и решимостта на сътрудниците му от Европейския съюз да обезпечат единомислещо утвърждение на помощта за Украйна, написа в. “Ню Йорк таймс ”.

Орбан постоянно употребява политическите лостове, с които разполага в границите на блока, с цел да притиска Брюксел за отстъпки, показва изданието. Преди срещата на върха обаче европейските водачи са се координирали, с цел да пречупят съпротивата на унгарския министър председател, разяснява нюйоркският вестник.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изиграл ролята на неприятното ченге, откакто в понеделник той се обадил на Орбан, с цел да му заяви, че няма по какъв начин да бъде задоволено настояването му за годишно право на несъгласие върху фонда за Украйна, показва изданието. В сряда вечерта пък Орбан се срещнал с Мелони, която му споделила, че може да получи повече от Европейски Съюз, в случай че играе по свирката на блока, прибавя то.

След това пристигнал редът на френския президент Еманюел Макрон, който предложил на водачите на страните от Европейски Съюз да включат в взаимните си изводи някои формулировки, които да отговорят на недоволството на Орбан, че изпълнителната власт на блока стопира средства на Унгария заради идеологически пристрастия, написа американският вестник.

През цялото това време унгарският министър председател знаел, че другите водачи от Европейски Съюз се срещат в Брюксел, с цел да приказват за него, без той да е поканен на тези срещи, отбелязва “Ню Йорк таймс ”.

Междувременно украинският главнокомандващ Валерий Залужни насочи индиректна рецензия против президента Володимир Зеленски, написа в. “Гардиън ”.

Генерал Залужни прикани политическите си ръководители “да се възползват от момента ”, визирайки нежеланието на Зеленски да поддържа апела му да бъдат привикани на военна работа още 500 000 украинци, показва изданието.

През последните дни в медиите се появиха многочислени известия, че се чака Залужни да бъде уволнен до дни, отбелязва английският вестник.

Спорът сред украинския президент и началника на неговата войска се придвижи в общественото пространство на фона на възходящите опасения по отношение на уговорката на Запада да продължи да финансира Киев, разяснява “Гардиън ”.

Ако Зеленски в профил известния военачалник обаче това може да има отрицателен резултат и да разреши на Москва да се възползва от неустойчивостта, написа в. “Вашингтон пост ”.

То би могло да нанесе и удар по бойния дух на бойците на фронтовата линия, изключително заради обстоятелството, че към този момент няма обществено пояснение за предстоящото уволняване на Залужни, показва изданието.

В последна сметка който и да бъде назначен за нов главнокомандващ отново ще би трябвало да се бори против по-многобройните и по-добре въоръжени сили на съперника във война, която е достигнала до изтощителна невъзможност, разяснява вестникът. Новият пълководец също ще се нуждае от сериозен брой спомагателни бойци, които да попълнят загубите и да парират проектите на Русия да изпрати още 400 000 бойци в борбата, а украинските сили към момента ще се нуждаят от повече оръжия, муниции, транспортни средства и друго съоръжение, заключава в. “Вашингтон пост ”.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР