Единият е известен като касапинът от Хан Юнис“, а другият

...
Единият е известен като касапинът от Хан Юнис“, а другият
Коментари Харесай

Кои са хората, които дърпат конците в Хамас

Единият е прочут като „ касапинът от Хан Юнис “, а другият очевидно има девет живота, тъй като е оживял в доста атентати. Кои са  управителните фигури  на терористите от Хамас, които са в дъното и на офанзивите от 7 октомври.

Когато на 7 октомври 2023 година бойци на Хамас превзеха израелските гранични укрепления в линията Газа,  убиха   над 1200 израелци  и взеха за заложници близо 240 души, се смяташе, че точно той е индивидът в дъното на цялата акция – Яхия ал-Синуар, пълководец на войнстващата ислямистка организация Хамас в линията Газа, а сега и най-издирваният човек в Израел. Една от оповестените цели на израелската войска е да го ликвидира. Но той е единствено една от водещите фигури в палестинската терористична организация.

„ Касапинът от Хан Юнис “: Яхия ал-Синуар

Има славата на харизматичен и извънредно образован, само че жесток и безсърдечен:  61-годишният Синуа р управлява Хамас в Газа с желязна ръка. Роден през 1962 година в бежанския лагер в Хан Юнис в южната част на линията Газа, той е един от създателите на Хамас в края на 1980-те години. Синуар взе участие в основаването на военното поделение на организацията –  бригадите “Ал Касам “,  които правят голям брой самоубийствени атентати в Израел. Освен това подхваща дейности против хипотетични колаборационисти на Израел в личните редици – по този начин брутално, че става прочут като „ касапинът от Хан Юнис “.

През 1988 година израелски съд го осъжда на  четири доживотни присъди  за убийството на двама хипотетични палестински колаборационисти и двама израелски бойци. В пандиза Синуар научава иврит и метода на мислене на „ врага “, като чете книги на известни израелски персони. Няколко пъти животът му е бил в заплаха заради мозъчен цирей – твърди се, че израелски лекари са избавили живота му с интервенция.

След 22 години в пандиза Синуар е освободен през 2011 година дружно с повече от 1000 други палестински пандизчии – в подмяна на израелския боец Гилад Шалит. Той се завръща в Газа и от този момент дава отговор за връзките сред военните и политическите крила на Хамас. През 2017 година става началник на Хамас, която Съединени американски щати, Европейски Съюз и Израел дефинират като терористична организация.

Бенямин Нетаняху неотдавна упрекна Синуар, че непринудено жертва палестински цивилни жители в битката против Израел. Според израелския министър председател Синуар не се интересува от ориста на своя народ и се държи „ като дребен Хитлер в своя бункер ”. Твърди се обаче, че Синуар в това време е напуснал най-малко един от тези бункери: Според известия в израелските медии той е избягал от сраженията в северната част на Газа и в този момент се намира на юг, в региона на родния си Хан Юнис.

“Котка с девет живота ”: Мохамед Деиф

Мохамед Деиф  ръководи бригадите “Ал Касам ” от 2002 година насам. Израел го счита за виновен за многочислени самоубийствени атентати и убийството на десетки израелски бойци и цивилни. Смята се, че Деиф е значително виновен за планирането и осъществяването на нападението на 7 октомври.

Деиф е един от най-издирваните мъже в Израел от 1995 година насам. През 2000 година той попада краткотрайно в пандиза в Израел, само че съумява да избяга по време на размириците на Втората интифада. Оттогава от него няма съвсем никаква диря. Твърди се, че е оживял след седем опита за ликвидиране, въпреки и със съществени пострадвания. Говори се, че е изгубил око, крайник и част от ръката си. Няколко членове на фамилията му са били убити при нападенията.

Деиф в никакъв случай не се появява на обществени места; единствената известна негова фотография е от 2000 година Всичко, което се знае за него, е, че в продължение на години е нощувал всяка нощ в друга къща, с цел да се защищити от израелските бойци.

Пълномощник в сянка: Маруан Иса

Подобно на Яхия ал-Синуар, Иса също е роден в бежански лагер в Газа. На младини в началото е принадлежал към „ Мюсюлманското приятелство “, от което по-късно се развива Хамас като дъщерна формация. Излежава петгодишна присъда в затвор в Израел по време на Първата интифада (1987-1993 г.). Палестинските управляващи също арестуват Иса през 1997 година, само че е освободен след експлоадирането на Втората интифада през 2000 година. Днес е заместник-главнокомандващ на бригадите “Ал Касам “ и като подобен е дясна ръка на Мохамед Деиф.

Иса също е претърпял няколко опита за нападение от страна на Израел. Предполага се, че той също е играл значима роля в планирането и осъществяването на  терористичната офанзива на 7 октомври .

Ръководителите в Катар: Исмаил Хания и Халед Машаал

Пълното очистване на Хамас може да се окаже сложна задача за Израел, защото двама от най-важните водачи на организацията не са в Газа, а в Катар. Единият от тях е Исмаил Хания, който нормално се счита за висш водач на организацията. Той също е роден в бежански лагер в линията Газа. Хания първо посещава учебно заведение на Организация на обединените нации, а по-късно учи в Ислямския университет в Газа, където влиза в контакт с радикални придвижвания. През 1993 година е назначен за декан на Философския факултет там, а през 1997 година става началник на канцеларията на духовния водач на Хамас.

След изборната победа на Хамас през 2006 година е назначен за палестински министър-председател от  президента Махмуд Абас , само че е свален единствено една година по-късно, откакто Хамас изтласка Фатах от линията Газа. Хания обаче не одобри това и по тази причина палестинските територии към момента са дейно разграничени на две елементи: Фатах ръководи на Западния бряг, а Хамас – в линията Газа. Хания беше определен за началник на политбюро на Хамас през 2017 година – като правоприемник на  Халед Машаал .

Машаал е роден на Западния бряг през 1956 година и учи физика в Кувейтския университет. Там Машаал се радикализира; по-късно живее в Сирия и Йордания, където става член-основател на Хамас и ръководител на групировката през 1996 година. Многократно е призовавал към принуждение против Израел. През 1997 година оцелява при опит за ликвидиране, осъществен от израелската загадка работа Мосад. Когато през 2012 година Машаал пътува до Газа през Египет, с цел да отпразнува 25-годишнината на Хамас, той се появява там след 45-годишно спиране. През 2017 година той освободи поста си на водач на Хамас в интерес на Хания, само че в този момент е началник на външно-политическото бюро на терористичната организация.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР