Единият е бивш журналист и дългогодишен опозиционер, който се отличава

...
Единият е бивш журналист и дългогодишен опозиционер, който се отличава
Коментари Харесай

Пашинян и Саргсян - самотният опозиционер и нехаресваният лидер

Единият е някогашен публицист и дълготраен опозиционер, който се отличава с камуфлажното си облекло и притегля тълпи с мегафон. Другият е някогашен боен, който управлява Армения от 2008 година и неотдавна беше назначен за министър-председател със засилени пълномощия, за чиято оставка упорстваха протестиращите.

Пашинян - беглецът, станал водач

Само допреди няколко седмици малко на брой смятаха, че Никол Пашинян ще успее да изведе на улицата десетки хиляди арменци, да блокира пътища и да сковава стопанската система в символ на митинг против оставането на власт на Серж Саргсян. Много арменци свързват този 42-годишен някогашен публицист с трагични събития: гибелта на 10 стачкуващи през 2008 година при конфликти сред полицията и последователи на опозиционера, надвит от Серж Саргсян, който таман беше спечелил първия си мандат като президент.

По това време Никол Пашинян към този момент беше един от водачите на митинга и се укриваше няколко месеца, преди да се съобщи. Той получи ефикасна присъда и беше освободен от пандиза през 2011 година с помощта на прошка. Известен с прямотата си и с неуместните си въпроси, които не се колебае да задава в Народното събрание, откакто партията, която сътвори - " Граждански контракт ", стана парламентарно показана през 2017 година, Никол Пашинян се утвърди като най-ефективния съперник на Серж Саргсян.

Пашинян без съмнение отстоява персонално позициите си. Ранен при конфликти с полицията в понеделник, той се появи по-късно с бинтована ръка и насинено око. " Пашинян е друг от множеството опозиционни фигури, тъй като е самоуверен, не се опасява и е находчив ", изясни за " Франс прес " социологът Геворг Погосян.

Бащата на четири деца е известен, изключително измежду младежите от поколението, израсло след разпадането на Съветския съюз и приемането на независимостта на Армения през 1991 година За анализатора Александър Искандарян арменската съпротива е сведена съвсем до нула и Никол Пашинян в този момент е единствената фигура. " Днес той е арменската съпротива ", споделя той.

Саргсян - добра известност в чужбина и не толкоз в Армения

На 63 години Серж Саргсян играе първостепенна роля в арменската политика, откогато страната получи самостоятелност. Като боен той се отличи във войната за Нагорни Карабах сред Армения и Азербайджан, лишила живота на 30 000 души при започване на 90-те години. И до през днешния ден на това се дължи значително и известността му.

" Той изигра голяма роля във войната за Нагорни Карабах и в преговорния развой ", акцентира анализаторът Татул Акобян, който напомня, че военният, командващ на силите за самозащита на този сепаратистки регион, е знаел по какъв начин да се трансформира в миротворец и " самоуверено е призовал да се създадат нужните взаимни отстъпки ", с цел да спрат сраженията.

Преди да стане президент, Серж Саргсян е заемал съвсем всички постове в арменското държавно управление: министър на вътрешните работи, на защитата, на националната сигурност и най-после министър-председател, преди да доближи най-високата служба през 2008 година В интернационален проект Серж Саргсян бе непосредствен до Русия, която има военна база в Армения, без да къса връзките с Европейския съюз. " Той беше в положение да поддържа баланс сред Европа и Русия, нещо неповторимо в постсъветското пространство ", споделя социологът Геворг Погосян.

 Пашинян и Саргсян - самотният опозиционер и нехаресваният водач
© Yves Herman, Reuters

Но достиженията му във вътрешен проект са доста по-скромни. От идването му на власт битката с корупцията в полицията и в правосъдната система върви мъчно, страната продължава да е под напън, а икономическото състояние е обезпокоително.

Нивото на беднотия в Армения беше 29.8 % през 2016 година при 27.6 % през 2008 година съгласно Световната банка, а брутният народен приход на човек през днешния ден възлиза на 3770 $, същият като преди 10 година Всички избори, откогато Серж Саргсян е президент, са били придружени от протестни придвижвания, напомнят специалисти.

Това, че е татко на две дъщери, учител по музика и в същото време президент на арменската федерация по шахмат, не трансформира усещането за него: Серж Саргсян постоянно има имиджа на леден човек, прозорлив и начумерен. " Той е добър състезател, само че е доста неприятен началник... Той е водач от властнически вид, само че авторитаризмът му е мек ", счита Татул Акобян.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР