Единична генна мутация, настъпила сравнително скоро, обяснява как вирусът зика

...
Единична генна мутация, настъпила сравнително скоро, обяснява как вирусът зика
Коментари Харесай

Мутация на вируса зика е причина за опасните вродени малформации

Единична генна разновидност , настъпила относително скоро, изяснява по какъв начин вирусът зика е придобил способността да нападна ембрионалните нервни кафези, причинявайки съществени вродени малформации при бебета, чиито майки са се заразили през бременността, оповестяват Ройтерс и Франс прес, позовавайки на китайски и американски учени.

Доказано: Зика поврежда мозъка на ембрионите

В проучване, оповестено в сп. " Сайънс ", експерти от Китайската академия на науките и Тексаския университет в Съединени американски щати за първи път изясняват по какъв начин вирусът, относително безопасен през десетилетията след откриването му, се е трансформирал в сериозна опасност за световното здраве.

Причината е единична генна разновидност , настъпила в един от протеините на вируса, прочут като pRM, през май 2013 година Изменението в защитната обвивка на патогена го е направила по-предразположен да унищожава мозъчни кафези. Мутацията с кодово название S139N е измежду многочислените промени, настъпили в генома на вируса в интервала сред 2010 и 2016 година, означават откривателите.

Доказаха връзката сред вируса Зика и микроцефалията при бебетата

Вирусът зика , открит при маймуни в Уганда през 1947 година, е причина за човешки инфекции в редица африкански и азиатски страни през 70-те години на предишния век. Сигнали за епидемии са подадени през 2007 година в Микронезия и през 2013-2014 година във Френска Полинезия .

Какво би трябвало за знаем за вируса Зика?

През 2015 година варианти от азиатската линия се появяват в Бразилия , където предизвикват многочислени случаи на микроцефалия - сериозен присъщ недостатък при бебета, родени от инфектирани майки, преди да се разпространят в към 40 страни на американския континент.

Към днешна дата вирусът е публикуван в 84 страни. Зика се предава главно посредством захапване от комари или посредством сексуален контакт.  По тематиката Вирусът зика открит в 64 страни и територииСЗО анулира изключителното състояние в света поради вируса Зика
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР