Единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца. Ние

...
Единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца. Ние
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца

Единението е най-голямата респект за паметта на тракийските деца. Ние би трябвало да бъдем поръчител за щастливото детство и сполучливото развиване на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, само че да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са един път вечно дадени, за тях би трябвало да се борим всеки ден.

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния юношески събор „ Илиева равнища “, който се организира за 22 следващ път в едноименната околност край село Глумово, община Ивайловград.

Организатори на събитието, което събра от цяла България потомци на тракийци, са Община Ивайловград и Съюзът на тракийските сдружения в България.

„ Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чиито живот бе лишен без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години – съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, само че нашето наличие през днешния ден е завет в никакъв случай повече да не го позволяваме “, посочи в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова съобщи, че в българската история 1913-а е извънредно трагична година поради погубения човек живот, само че в това време - величава поради неговата мощ, поради вярата, поради любовта към жанр и татковина. Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските сдружения в България, който с дейната си активност поддържа жива паметта за тези събития. „ На Балканите, знаем какъв брой страшна може да бъде историята, когато един народ се изправя против различен. Когато велика мощ диктува непознати ползи и сблъсква хора, които доскоро са били съседи, подавали са си ръка в положително и неприятно. Но през днешния ден българската страна демонстрира на цяла Европа какъв брой значими са Балкани за нея, тук имаме мир, да живеем в съгласие и дружно да градим бъдещето “, акцентира Илияна Йотова. Вицепрезидентът уточни, че добросъседството значи и правдивост, и решени проблеми. „ За тракийците повече от 100 години няма правдивост и българската страна би трябвало да сложи твърдо въпроса пред турската за компенсациите на тракийските бежанци “, акцентира Илияна Йотова.

За поддръжката и отдадеността на тракийската идея ръководителят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов връчи на вицепрезидента Илияна Йотова почетен знак във връзка 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР