Единайсет украински деца ще учат в училища в Смолянско през

...
Единайсет украински деца ще учат в училища в Смолянско през
Коментари Харесай

11 украински ученици ще учат в училища в Смолянско тази година

Единайсет украински деца ще учат в учебни заведения в Смолянско през новата образователна година, съгласно информация от Регионалното ръководство на образованието в Смолян. В РУО са постъпили молби от родители за записване на 11 възпитаници и 9 деца от Украйна в детски градини в региона, осведоми Никола Запрянов, шеф на РУО.

Десет от украинските възпитаници ще посещават учебни заведения в Смолян, а едно – в с. Павелско. В чепеларското село са настанени украинка с трите ѝ деца, избягали от войната, прецизират от кметството. След няколкомесечен престой в Павелско фамилията се сприятели с локалните поданици, а децата по-лесно преодоляха езиковата преграда, уточни кметът Атанас Станков.  

Около 200 украинци обитават в почивни бази и частни квартири в област Смолян, по данни на БЧК – Смолян. От Червения кръст обезпечават спомагателна грижа за бежанците, които се оправят сами, наемайки квартири. Някои от останалите в региона украински бежанци към този момент започнаха работа, уточни Мария Делева, шеф на БЧК – Смолян. Работодател е декларирал подготвеност да наеме петима украинци за работа в хотел. От офиса на БЧК в Смолян приканват жителите на града да се включат с дарения на храни, перилни препарати и хигиенични материали в помощ на украинските фамилии. Даренията се одобряват всеки работен ден в БЧК – Смолян. Червенокръстката организация се приготвя да обезпечи помощ и подкрепяне на пребиваващите в региона украински бежанци за зимния интервал. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР