Единайсет от общо 88 язовири - общинска, държавна и частна

...
Единайсет от общо 88 язовири - общинска, държавна и частна
Коментари Харесай

11 от общо 88 язовира във Врачанско са напълно технически изправни

Единайсет от общо 88 язовири - общинска, държавна и частна благосъстоятелност, във Врачанско са изцяло механически изправни и без градивни нарушавания.

Това сочат данните от отчета на междуведомствена комисия, назначена от регионалния шеф на Враца със задача да извърши инспекция на всички изкуствени водоеми на територията на региона.

Данните бяха показани през днешния ден на работна среща на регионалния шеф Малина Николова с представители на общини, "Напоителни системи " - клон Мизия, притежатели на частни язовири и концесионери.

От общия брой 28 са язовирите с опустошен преливник, 21 са с механически неизправни съществени изпускатели, а при 18 достъпът до тези уреди е съвсем неосъществим. Комисията е открила на 46 язовира разнообразни нарушавания върху целостта на стената, като множеството са общинска благосъстоятелност, само че по един са частна и държавна благосъстоятелност. Водоемите с прекратени или прорязани стени са девет и за тях не е довършена процедурата по извеждане от употреба, се показва в отчета.

Комисията е направила наставления към притежателите, които би трябвало да ги изпълнят до края на септември. За близо половината язовири е предложено да се ограничи завиряването, а за 52 - да се почистят стените им от растителност. Собствениците на 12 язовира би трябвало да свикат експертен съвет, който да вземе решение дали да бъде прекратена употребата им. След наводненията през 2014 година в региона единствено три общини - Бяла Слатина, Враца и Криводол, са подали искане до Междуведомствената комисия за възобновяване при Министерски съвет за ремонт на общо осем язовира.

Областният шеф на Враца напомни, че главното обвързване и отговорност за положението и сигурността на изкуствените водоеми е на притежателите. Тя добави, че с изключение на финансова поддръжка от междуведомствената комисия, може да се употребяват и европейски средства за възстановяване на положението на язовирите.

Предстои да бъде открита мярка за предварителна защита и ръководство на риска от наводнения по оперативната стратегия "Околна среда ", ориентирана към реорганизация на защитна инфраструктура и хидротехнически уреди. Размерът за безвъзмездната помощ за претендентите е един милион лв. и се чака процедурата за банкет на планове да бъде открита до края на 2017 година, сподели Николова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР