Единайсет души са се удавили през този летен сезон на

...
Единайсет души са се удавили през този летен сезон на
Коментари Харесай

11 души са се удавили на албанското крайбрежие през този летен сезон

Единайсет души са се удавили през този летен сезон на албанското крайбрежие, което страда от дефицит на спасители, оповестява осведомителният уебсайт „ Екзит “.

На множеството плажове в Албания няма спасители или има най-малък брой наблюдаващи туристите, показва „ Екзит “. Това е проблем от няколко години насам. През 2014 година Националната организация за крайбрежието образова 41 студенти по спорт като сертифицирани спасители, само че те по този начин и не бяха изпратени на работа.

През лятото на 2021 година минимум четирима души се удавиха, до момента в който плуваха по албанското крайбрежие. През предходните години са регистрирани голям брой удавяния през целия сезон.

Съгласно решение на Министерския съвет всяко юридическо лице, което има концесия върху плажна зона, би трябвало да обезпечи избавител и наблюдателна кула, само че това не се ползва, показва „ Екзит “.

Роберт Нечай, заместник-председател на Албанската федерация на водните спасители, съобщи, че доста от смъртните случаи са щели да бъдат избегнати, в случай че на съответните плажове е имало спасители. По думите му заплахата от морето е непрекъсната и мнозина не осъзнават рисковете.

Ленеда Камберай, лицензиран инструктор на спасители, съобщи пред Евронюз, че през 2022 година са били подготвени 19 спасители, само че всички те са били притежатели на плажове, а не хора, които ще работят извънредно като спасители. Според нея главният проблем е в заплащането.

През последните дни пред министерството на туризма се организираха митинги поради смъртните случаи по крайбрежието и неналичието на отговорност от страна на министерството. Сред починалите има четири деца, отбелязва „ Екзит “. Едно от настояванията на митингите бе да се лишава концесията на плажовете от юридически лица, които не обезпечават спасители на плажа, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР