Единадесет организации от творческия сектор, представляващи интересите на почти всички

...
Единадесет организации от творческия сектор, представляващи интересите на почти всички
Коментари Харесай

Творчески организации предлагат закон за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

Единадесет организации от креативния бранш, представляващи ползите на съвсем всички креативен промишлености и специалности в България - създатели, композитори, музикални и кино продуценти, писатели, преводачи, артисти-изпълнители, сценаристи и режисьори, се сплотиха към предложение за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Промените целят да се запълни неналичието на правна опция за блокиране на достъп до уеб сайтове, предлагащи предпазено наличие без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си сътрудници българските правоносители и досега са лишени от правната опция да изискат от интернет снабдители да лимитират или блокират, напълно или частично, достъпа на потребителите до пиратски уеб сайтове, които оферират предпазено наличие без уредени авторски или сродни права.

" Макар и не толкоз очевидно спрямо по-стария, " физически " вид, онлайн пиратството освен участва всеобщо, само че е извънредно бързо, динамично, подло, адаптиращо се и нанасящо огромни вреди на креативния бранш в България и по целия свят. Големият брой предлагани легални услуги в последните няколко години основава изкривена визия у част от обществото (тази, която употребява легални услуги), че пиратството или е изчезнало, или е намаляло дотолкоз, че към този момент не е проблем. Но ползващите легални услуги действително са малцинство, до момента в който най-малко 70% от хората в България нямат предпочитание да заплащат за наличие ", декларират от креативните организации.

Законопроектът, квалифициран от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и Асоциация " Българска книга " (АБК), планува да може да се желае такова блокиране на достъпа на потребителите до пиратски уеб сайтове, без да е належащо правоносителите да са потърсили преди този момент отговорност от директния извършител - пиратски уебсайт, който в доста случаи е незнаен или пък е в друга пълномощия. Също по този начин се планува да не се търси виновност или характерна отговорност от медиатора (интернет доставчика), а от него се желае единствено да приключи или ограничи достъпа до пиратския уебсайт.

В самодейността се включиха Асоциация " Българска книга ", Българска асоциация на музикалните продуценти, Асоциация на професионалните фотографи, Асоциация на филмовите продуценти, Българска музикална асоциация, МУЗИКАУТОР, ПЕН България, ПРОФОН, Съюз на българските писатели, Съюз на преводачите в България, ФИЛМАУТОР.

Законопроектът към този момент е изпратен дружно с отворено писмо до Министерство на културата, Комисията за просвета и медии към Народното събрание и Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР